Brandmän med andningsutrustning.
Arkivbild. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio

Svårt att få tag på deltidsbrandmän i Kalmar län

Räddningstjänsten i Oskarshamn: "Vi försöker lösa det med attraktiva scheman"
1:22 min

Flera räddningstjänster i länet söker just nu deltidsbrandmän. En orsak till att det kan vara svårt att hitta folk är att arbetstillfällen försvunnit i småorter där deltidsbrandkårerna finns.

P4 Kalmar har ringt runt till flera av länets räddningstjänster och alla säger att det är ett ständigt behov av nya brandmän. Att arbetstillfällena försvunnit från småsamhällen är en stor bidragande orsak, säger Janne Karlsson på räddningstjänsten i Oskarshamn som just nu söker deltidsbrandmän till Kristdala.

Man jobbar i centralorten och bor ute i småorterna, och då är det svårt att få bemanning på dagtid.

Samma problem har flera andra räddningstjänster i länet som P4 Kalmar pratat med.

Man skulle kunna tro att problemen med att få tag på deltidsbrandmän just nu har att göra med det nya avtal som fått deltidsbrandmän runt om i landet att säga upp sig.

Men så är det inte menar räddningstjänsterna. Rekryteringsproblemen har funnits i flera år och man söker ständigt efter ny personal.

Nu försöker räddningstjänsterna lösa bemanningen med att locka med mer flexibilitet.

Vi försöker lösa det med attraktiva scheman. Man får valmöjlighet. Man behöver inte köra en hel veckas jour, utan som i Kristdala till exempel ha några dygn varje vecka.

Liknande lösningar och mer individanpassade scheman finns eller är på gång hos flera deltidsbrandkårer. Räddningstjänsten i Västervik försöker lösa sin bemanning genom att vissa kan ha beredskap dagtid, andra kvällar och en tredje grupp på helgerna.

Just i Kristdala söker räddningstjänsten minst tre men helst fem nya deltidsbrandmän. Där har ändå Janne Karlsson gott hopp om att kunna fylla tjänsterna. I nästa vecka har man öppet hus på brandstationen i Kristdala och redan nu har ett tiotal personer anmält sitt intresse.

– Det ser hoppfullt ut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".