Nyanlända fortsätter att söka sig till Hultsfred trots stängd mottagning

2:13 min

Beslutet att inte ge nyinflyttade nyanlända försörjningsstöd har inte lett till en minskad inflyttning till Hultsfreds kommun. Istället ökar inflyttningstakten.

Hultsfreds kommun beslutade i slutet av 2016 att medvetet bryta mot socialtjänstlagen och neka nyinflyttade nyanlända försörjningsstöd. Men det har inte lett till att färre nyanlända har sökt sig till kommunen, istället ökar inflyttningstakten i den lilla kommunen.

Nu ligger över 150 ansökningar om ekonomiskt stöd på hög, berättar Robert Andersson som är chef över sektionen för arbete och integration på socialförvaltningen i Hultsfred.

– Många tvivlar på att budskapet är sant för det är såpass radikalt att man tror helt enkelt inte att det stämmer förrän man kommer hit. Och det är ju beklagligt för då har man tagit fel beslut, säger han.

Jag säger att de ska försöka vända sig till en annan kommun.

– Det var verkligen ett misstag att flytta till Hultsfred, säger Sherko Biro som hittat en egen tvåa till sig och familjen efter ett och halvt år på asylboende.

Har inte pengar till hyra

Han hade ingen aning om att kommunen skulle neka honom försörjningsstöd och nu har han inte pengar till hyra, blöjor och mat. Istället får han matkassar som civilförsvarsförbundet i Hultsfred delar ut.

Det var i slutet av december som kommunens krisledning tog det mycket ovanliga beslutet att stänga sin flyktingmottagning och inte ge nyinflyttade nyanlända försörjningsstöd. Därmed bryter kommunen medvetet mot socialtjänstlagen.

Hultsfred har under senare år haft en mycket kraftig och stegrande inflyttning och det är i dag bostadsbrist, långa köer till SFI, förskola och skola, enligt socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

– Vi har i dag över 40 procent arbetslöshet hos utlandsfödda, med det är vi bland de ledande i landet. Vi skapar inget gott samhälle när de kommer hit, uppbär försörjningsstöd och inte kan se någon sysselsättning inom överskådlig tid, säger han.

Förstår kommunens agerande

Sherko Biro har, precis som Robert Andersson råder nyanlända att göra, vänt sig till andra kommuner för hjälp men fått nej. Han vet inte hur länge det tar innan hans hyresvärd vräker honom, men på ett sätt förstår han ändå Hultsfreds kommuns agerande.

– Jag kan förstå det. Det är som om kommunen strejkar. Jag kanske flyttar härifrån om jag hittar en lägenhet någon annanstans, för jag behöver hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista