Bussar.
Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

KLT om kritiken: "Vi jobbar aktivt tillsammans med skolan"

KLT:s trafikchef: Problem när barnen vill åka med kompisarna
3:06 min

KLT jobbar aktivt för att lösa problemen med barn som står i skolbussen till Rödsleskolan. Men barn som åker fel busstur och struntar i bältet bidrar till problemen.

Katharina Seijsing, trafik-och planeringschef på KLT, säger att det är självklart att KLT:s målsättning är att erbjuda bältade sittplatser till alla barn i Kalmar län som har rätt att åka skolbuss.

När det gäller just situationen med bussar till och från Rödsleskolan finns två olika bussar att välja på för eleverna, men det är vanligt att eleverna själva väljer att åka med en viss buss, bland annat för att kunna åka med sina kompisar.

– Där uppstår ibland att man blir stående fast det då finns många lediga platser i den andra bussen, säger Katharina Seijsing.

Försöker åtgärda problemen

KLT är medvetna om problemen i Oskarshamn och jobbar aktivt med Oskarshamns kommun som beställare av trafiken.

Det som görs är att anvisa eleverna vilken busslinje de ska åka med.

–  Skolan skickar ut det här både till eleverna och målsman, så att man vet att det inte är okej att åka med en annan linje bara för att ens kompis åker med den bussen, säger Katharina Seijsing.

Det är heller ingen självklarhet att bältena i bussarna används av eleverna. Ofta går det bra med de små barnen enligt Katharina Seijsing. Men på högstadiet sjunker bältesanvändningen.

– När man blir lite större och kommer upp i högstadiet, då är man lite tuffare, så då tycker man inte att man behöver ha bälte på sig alla gånger och det är ett problem.

Föräldrar till barn på Rödsleskolan tycker responsen från KLT:s sida varit dålig när problemen lyfts fram. 

Katharina Seijsing menar att en del av problemet är att KLT faktiskt inte känner till vilka barn som åker med vilka bussar och då blir det svårt att rätta till saker.

– I slutändan måste skolorna och föräldrar uppmana barnen att ta rätt buss och att använda bälte även när det åker buss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".