Fler väljer begravningar utan ceremoni

2:48 min

Det är inte längre en självklarhet att anordna en ceremoni eller gudstjänst när någon ska begravas. Allt fler svenskar begravs utan ceremoni.

På tre år har andelen begravningar utan ceremoni nära på fördubblats, från 2,9 procent 2013 till 5,7 procent 2016. Det visar siffror från Sveriges Begravningsbyråers förbund.

I region Öst, där Kalmar län ingår, har det traditionellt varit få begravningar utan ceremoni, men även här har andelen ökat betydligt de senaste åren. Högst andel begravningar utan ceremoni har Stockholm, där andelen var 9 procent år 2015.

Begravningsentreprenör kritisk

Det finns olika sätt att se på den här utvecklingen.

Mats Rehndahl, som är begravningsentreprenör i Vetlanda tycker att begravning utan ceremoni visar att samhället blivit kallare.

– Jag tycker att alla har rätt till ett värdigt avsked, att man hedrar den avlidne. Men det finns släktingar som tycker att direktkremation är smidigast, "så slipper vi gå på begravning", rått uttryckt, säger han till P4 Jönköping.

Ordnade egen ceremoni

Yvonne Höglund i Gamleby har en annan syn på saken. Hennes familj valde en privat ceremoni inom familjen när hennes far gick bort vid 91 års ålder.

Vi hade en minnesceremoni på ett värdshus nära minneslunden. Det blev väldigt fint, vi hade album och vi pratade mycket och hade en jättefin stund jag och min man och mina döttrar och så var det en kusin med också.

Yvonne Höglund berättar att hennes far hade detta som en tydlig önskan. Han ville inte ha vare sig någon kyrklig eller borgerlig ceremoni.

– Han var inte troende alls och han trodde inte på livet efter detta och böner och sånt.

Hennes mamma vill inte heller ha någon ceremoni och hon har inte mött några negativa reaktioner inom familjen eller släkten.

– Det är nästan så att några av mina vänner sa att "ja, det är ju också en bra grej". Man behöver inte ha någon fix ceremoni för att ta farväl av någon som är kär.

Fotnot: I region Öst ingår Jönköpings, Kronobergs och Kalmar län, samt Gotland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista