Här är vinnarbilden i fototävlingen #vattenmänniska

5:40 min

Fotografen Mattias Klum har utsett vinnaren i P4 Kalmars fototävling #vattenmänniska. Det blev Åke Klasson i Västervik, med sitt dykande självporträtt.

Vinnaren Åke Klasson får träffa fotografen Mattias Klum och du hör dem i direktsändning i P4 Kalmar efter 9.30.

I början av mars drog P4 Kalmar igång fototävlingen #vattenmänniska, där lyssnare fritt fick tolka temat och lägga upp bilder på sociala medier med ovan nämnda hashtag.

Tio finalister utsågs av en jury bestående av medarbetare på P4 Kalmar och den slutgiltiga vinnaren utsågs av naturfotografen Mattias Klum.

Motiveringen till vinnaren, finalbidrag nummer fyra:

"Spännande perspektiv. Fin rörelseoskärpa. Har en härlig stämning. Vattnet är ju inte bara något som vi dricker utan har med hela vårt välbefinnande att göra. Vattenresan handlar om hur vi lever och hur vi vill leva. Vi vill fortfarande ha friska och rena vattendrag som vi kan njuta av. Vi får inte glömma att det är den här naturen som är huvudleverantören av vårt dricksvatten."

Se alla finalbidrag här.

På andra plats kom finalbidrag nummer åtta:

"Stämningsfull landskapsbild med fint djup där människan utgör en naturlig del av landskapet. Vi fiskar, vi ror, vi paddlar, leker och snorklar. Allt det här är ett privilegium och allt det vill vi göra när vattnet är rent. Samma vatten som vi simmar och leker i är också många gånger det vatten vi dricker. Vi kan inte separera det här och det är därför vi måste vara aktsamma om vårt vatten. Det är viktigt att vi förstår helheten."

På tredje plats kom bidrag nummer två:

"Levnadsglad och lekfull bild med fint landskap men också tekniskt medveten i och med en upplättningsblixt. Ett väl fångat ögonblick."

En av bilderna som kom utanför pallen förtjänar också ett hedersomnämnande enligt Klum, nämligen bidrag nummer ett:

"Barnen med vårt i särklass viktigaste livsmedel i frusen och något smutsig form framför sina ansikten, ger en och lekfull och bra effekt. Den gör också att det hugger till lite i hjärtat för dom här frågorna handlar ändå om framtiden och för det är barnen är våra bästa ambassadörer. Det är svårt som vuxen att inte ta till sig när ett barn kommer och säger släng inte fimpar och snus i toaletten."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista