Montage med texten som bildbyrån publicerade
Montage. Foto: Sveriges Radio

Innebandyspelare ilsknade till på text om hennes utseende

Annie Wennerström om att kallas "sockersöt maskot"
1:06 min

Innebandylaget FBC Kalmarsunds center Annie Wennerström reagerar starkt mot bildbyrån som beskrev henne som lagets "sockersöta maskot" i en bildtext.

– Bilden är det inget fel på. Men sedan såg jag den här bildtexten, att man hade kommenterat mitt utseende. Jag blev ju jättearg.

Orden är Annie Wennerströms. Hon är center i innebandylaget FBC Kalmarsund, som spelar i högsta ligan, SSL. Bilden hon talar om publicerades av bildbyrån SportX8.

I bildtexten beskrivs hennes utseende detaljerat, bland annat med orden "Håret flätat, öronen utsmyckade och naglarna fixade".

– Det har ingenting med min prestation på planen att göra, säger Annie Wennerström.

I en första version av texten kallades hon för FBC Kalmarsunds "sockersöta maskot", något som senare togs bort av bildbyrån.

Jag tycker att man förminskar mig som idrottare när man skriver att jag är en "sockersöt maskot" med fina naglar.

Hon lade ut en bild på inlägget på sitt Twitterkonto för att visa vad som hänt, något som många reagerade på.

– Det var bara positivt, folk som delade vidare det här inlägget, gillade och stöttade.

Vill inte kommentera

Bildbyrån SportX8 avböjer att intervjuas av P4 Kalmar, utan svarar i ett meddelande: "Ingen kommentar. Hoppas hon är nöjd för publiceringen."

Annie Wennerström själv tror inte att hennes manliga klubbkolleger skulle utsättas för något liknande.

– Hade man kommenterat en herrspelares nyrakade skägg eller nyklippta naglar eller snygga matchfrilla? "Här kommer den supertrimmade kroppen in på plan."

– Det hade man aldrig hört eller sett. Men eftersom jag är tjej så är det ok att skriva en sådan kommentar tycker man – och det tycker jag är fruktansvärt fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".