Johan Persson
Höjda avgifter kan trygga vattenförsörjningen i Sverige enligt Johan Persson. Foto: Dejana Pasic/Sveriges Radio

Vill höja avgifterna för att trygga vattenförsörjningen

Johan Persson: Måste kunna bunkra för investeringar
1:25 min

Landets kommuner måste kunna ta ut högre avgift för vatten än vad som är möjligt idag. Det anser prgaisationen Svenskt vattens ordförande Johan Persson (S), kommunalråd i Kalmar.

Idag är det inte möjligt för svenska kommuner att ta ut mer i avgift för vatten än vad som kan anses skäligt. Skäligt innebär idag att en liter vatten kostar ungefär fyra öre.

Det här vill branschorganisationen Svenskt vatten ändra på.

Högre avgifter skulle kunna ge pengar för att trygga vattenförsörjningen i Sverige på sikt och även förhindra våldsamma prisökningar när kommuner väl tvingas till investeringar enligt Johan Persson.

Jag skulle gärna se att man skulle kunna bygga upp investeringsbanker eller motsvarande som gör att man kan bunkra pengar under ett antal år för att man vet att man framåt har en stor investering och då kunna använda det.

– Det skulle också vara bra för VA-abonnenterna därför att då blir det inte så kraftiga prisstegringar just när man ska genomföra den investeringen.

Däremot är Johan Persson tveksam till att ta ut högre avgifter för att få människor att förbruka mindre vatten.

– Till en del har ju det effekt, men vi får ju inte heller hamna i en situation där vatten blir en marknad, säger han.

Inom kort ska Svenskt vatten lämna ett förslag om en lagändring utifrån tanken på framtida investeringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".