Förslag om utlokaliserade jobb sågas

1:14 min

Riksrevisionen sågar Landsbygdskommitténs förslag om att utlokalisera statliga jobb från Stockholm. Nyttan med omflyttningar är inte klarlagd.

Riksrevisionen, som ska granska statliga myndigheter, anser att den parlamentariska Landsbygdskomitténs förslag inte räcker som beslutsunderlag för att flytta ut myndigheter till landsbygden.

Kalmars kommunalråd, Johan Persson (S), har varit ordförande i kommittén, vars förslag nu är ute på remiss. Han tillbakavisar kritiken från Riksrevisonen.

– Under ett antal år så har det skett en utlokalisering från väldigt många landsbygdskommuner till Stockholm. Och det har man klarat av trots att lönerna och hyrorna är högre i Stockholm. Varför skulle vi inte kunna klara av att omlokalisera några tusen jobb från Stockholm till landsbygden, säger han.

Riksrevisionen menar att förslaget om utlokalisering av statliga jobb inte redovisar för kostnaderna för omlokalisering och inte heller för nyttan av att myndigheter flyttar från Stockholm.

Riksrevisionen menar dessutom att kommittén bara utgår ifrån att staten kan bidra till landsbygdsutveckling utan att veta det.

– Fast vi ser redan nu vilka effekter omlokaliseringen av E-hälsomyndigheten har hos oss i Kalmar. Vi kan se vilka effekter utlokaliseringen av Trafikverket till Borlänge och av Boverket till Karlskrona haft. Självklart påverkar närvaro av statliga jobb den regionala arbetsmarknaden, säger Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista