Syskon löser mysterier i Pataholm i deckare för barn

1:16 min

Arkeologerna Ulrika Söderström och Anna-Karin Andersson har skrivit en deckare som ska locka barn att intressera sig för historia.

– Vi ville skriva en bok som kunde locka ut barnen och få dem att se de spår som historien sätter i naturen. Få dem intresserade av fornlämningar i deras egen omgivning, säger Anna-Karin Andersson.

Idén att de båda skulle samarbeta om något projekt har funnits länge och när de båda hade vridit och vänt på tankarna så landade det i att de ville skriva en bok för barn i åldern 8 - 12 år och som kunde vara spännande och lärorik.

Det blev en berättelse om syskonen Aniara och Benjamin som på olika sätt stöter på historien när de besöker sin faster i Pataholm.

Piraten Skytte, som enligt sägnen har grävt ner en skatt alldeles utanför Pataholm nån gång på 1600-talet, spelar också en avgörande roll i berättelsen och finns med i bokens titel - Piratens hemlighet.

– Och han är ju en person som har funnits så med honom väver vi samman fiktion och den verkliga historien, säger Ulrika Söderström.

Boken kommer ut i slutet av mars och förhoppningen är att lärare på mellanstadiet ska upptäcka den och kanske använda den som ett komplement i undervisningen.

– Det är ingen lärobok, men skulle kunna vara ett komplement, tänker vi.

Arbete med nästa bok om Aniara och Benjamin är redan igång. Den här gången tänker sig författarna att gå mycket längre tillbaka i historien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista