Larm om dålig skolmiljö – så kan den bli bättre

0:58 min

Många skolor har dålig arbetsmiljö. Det handlar ofta om buller, dålig ventilation och dålig städning, men det finns sätt att undvika detta.

Att många skolor lider av dålig arbetsmiljö kommer fram i en undersökning som Arbetsmiljöverket har gjort.

En orsak till detta kan vara att många skolbyggnader är gamla och att de därmed är omoderna. Det är dyrt och svårt att få dem att fungera bra.

Men en del av problemen går att undvika, säger Gunilla Winkvist som är rektor på Ljungbergaskolan i Västervik:

– Jag tror det handlar mycket om i skolans värld hur vi vuxna är och agerar med barnen. Vi pratar inte högt, vi springer inte inne.

Ljungbergaskolan är en nybyggd skola med runt 175 elever. Det har gått ett och ett halvt år sedan man flyttade dit från en gammal skola som nu blivit bostäder.

Efter en hel dags lektioner är luften fortfarande fräsch i klassrummen. När den här skolan byggdes kunde man också utforma miljön inne som man ville ha den – så att den passar den undervisning som man håller på med i dag, säger Gunilla Winkvist:

– När man bygger nytt försöker man bygga så bra som man bara kan. Vi har byggt utifrån de normer som finns enligt boverket vad gäller buller och du känner säkert att det är rätt frisk luft här inne efter en hel dags skola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista