Frida tappade 65 kilo för hälsans skull

3:08 min

Vardagliga saker som att knyta skorna började bli jobbiga. Då bestämde sig 27-åriga Frida Rosén för att försöka börja träna. Två år senare har hon tappat 65 kilo i vikt.

Frida Rosén från Kalmar visste att hon vägde för mycket, men hon kände aldrig att hon mådde dåligt av sin övervikt.

Istället var det när små saker i vardagen började bli jobbiga som hon bestämde sig för att försöka börja träna och kanske gå ner lite i vikt. Vågen visade då 145 kilo.

– Jag hade inte inställningen då att "nu ska jag gå ner si och så mycket", utan jag tänkte att jag tränar lite och så får vi se vad som händer.

– Det började bli jobbigt med småsaker som inte ska vara jobbigt när man är 25, ta på sig strumporna, gå upp för trappor. Såna här småsaker som ska gå lätt när man är så ung började bli jobbiga och det började bli svårt att hitta kläder som passade och som jag tyckte snygga och som inte såg ut som partytält.

En av hennes systrar hjälpte henne att skaffa ett gymkort och själv bestämde hon sig för att sätta upp mål som hon skulle kunna hålla livet ut utan att följa någon metod eller laga någon annorlunda mat.

 – Jag tänkte så här, att lyckas jag gå ner tio kilo då är det kanonbra, lyckas jag gå ner 20 kilo är det jättebra. Men lyckas jag inte, lyckas jag gå jag ner tio och sedan går upp då är det okej också, för det sitter inte i siffrorna som står på vågen.

Två år senare har Frida Rosén tappat 65 kilo i vikt. Hon har skapat sin egen metod och bestämde sig redan från början för att inte följa någon diet eller göra någonting som hon inte skulle kunna hålla livet ut.

– Jag vill äta sån mat nu som jag kan laga den dagen jag har barn och familj, så att det liksom kan hålla. Det har varit min utgångspunkt hela tiden, att inte krångla till det utan att äta vanlig mat fast i mindre portioner än vad jag har gjort tidigare så klart.

Blir man lyckligare av att gå ner 65 kilo?

Frida Rosén tycker att den frågan är svår att svara på, för den förutsätter att hon var olycklig innan och det var hon inte. Hon känner sig lika lycklig nu som då när hon vägde mycket mer.

– Jag är piggare nu och orkar mer, men jag är inte gladare eller lyckligare nu än vad jag var då. Den lyckan jag känner nu kommer inifrån som den alltid har gjort – saker som man blir glad av som inte är det yttre.

Men kanske har personen Frida kommit mer i centrum för henne själv tack vare alla förändringar. Hon hittade en massa styrka och beslutsamhet inom sig själv och började tänka annorlunda mot förut.

– Jag har inte använt det till mig själv riktigt, utan nu använder jag det till mig själv i första hand och planerar in vad jag vill hinna och vad jag mår bra av, för att jag ska må så bra som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista