#åldersbedömningar

Kritik mot utdragen handläggning för ensamkommande

Justitieombudsmannen (JO) är kritisk till att handläggningen av asylansökningar för ensamkommande barn tar ungefär lika lång tid som för vuxna i Region Syd.

Enligt lagen ska ärenden med personer under 18 år prioriteras, men trots detta tar alltså handläggningen av ärenden med ensamkommande nästan lika lång tid som för vuxna asylsökande.

Det är en av de synpunkter som JO ger uttryck för när det gäller Migrationsverket Region Syd, som Kalmar län tillhör. 

Inspektionen gjordes i december

Kritiken kommer efter en inspektion som JO gjorde i december, där myndigheten bland annat har gått igenom hur det fungerar när asylsökande ska få besked om uppehållstillstånd och om handläggningstider.

Förutom för långa handläggningstider för unga ensamkommande handlar kritiken om att den asylsökandes advokat och många inom Migrationsverket har fått veta om en asylsökande får stanna i Sverige långt innan den asylsökande själv får reda på detta.

Vid inspektionen kom det också fram brister i Migrationsverkets åldersbedömningar av ensamkommande, vilket P4 Kalmar har berättat om tidigare.

Samma resultat i en kvalitetsrapport

Migrationsverkets enhetschef, Rebecca Bichis, säger till P4 Kalmar att bristerna som JO hittade vid inspektionen är ungefär de samma som kom fram i Migrationsverkets egen kvalitetsrapport nyligen.

Bristerna ska bland annat bero på den stora arbetsbelastningen i samband med rekordtillströmningen av asylsökanden 2015. Migrationsverket försöker nu rätta till detta genom internutbildningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista