Föräldrar strandsatta efter förskolestopp i Vimmerby

1:21 min

Gårdagens besked om att Vimmerby kommun stoppar intagningen av nya barn på kommunens förskolor ställer till problem för föräldrar.

Igår meddelade Vimmerby kommun att man inför ett intagningsstopp på förskolorna. Beslutet är taget eftersom det saknas personal och lokaler och barngrupperna riskerar bli för stora.

Mari Karlsson är förskolelärare och ordförande i lärarförbundet i Vimmerby som skrivit till kommunen om den ansträngda situationen. Hon tycker att det är bra att kommunen till slut lyssnat på personalen.

– Det är väldigt många som jobbar i förskolan som inte orkar, många är sjukskrivna, många är på väg in i sjukskrivning och många går till jobbet fast de inte orkar.

Intagningsstoppet kan vara fram till efter sommaren som det ser ut nu. Under tiden letar kommunen efter både mer personal och nya lokaler.

Men det här stoppet på förskolan ställer till det för de föräldrar som har barn som skulle börja förskolan.

Maria Lundmark är mammaledig, men har ansökt om en förskoleplats. Hon vet inte vad hon ska göra om hennes son inte får någon plats.

– Nu har jag varit hemma rätt länge, han blir nästan två år, så nu är det dags att börja jobba. Min dagar är slut. Nej, jag vet inte alls hur vi kommer lösa det i såna fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista