Efterlängtad mack i Fagerhult

1:05 min

Efter flera års väntan är det klart att det blir en mack i byn Fagerhult i Högsby kommun till sommaren.

Än så länge handlar det bara om en dieselpump.

– Den är välbehövd och välkommen. Det är ju en utdöende bygd så en mack är ett bra tillskott för oss som bor kvar och för dem som vill flytta hit, säger Fredrik Svensson som ordnat så att macken byggs.

Den närmaste macken ligger idag en mil bort i Grönskåra. I Fagerhult har byborna kämpat i flera år för att få de etablerade stora bensinbolagen att våga satsa på orten som har både åkerier och taxiföretag.

Det har varit nära någon gång, men bolagen har hela tiden backat ur. Därför tog åkeriägaren Fredrik Svensson tag saken och kontaktade ett bränslebolag i Sävsjö, som nu bygger en mack med dieselpump i samhället.

Vill även ha bensin

Sen hoppas han att Högsby kommun hjälper till så att det även blir en bensinpump, men han är skeptisk.

– Jag har bjudit in kommunen när vi var i startskedet, men intresset var så stort att ingen ens dök upp. Vi har haft kontakt med dem efteråt. Än så länge är det inget positivt, men vi hoppas att kommunen ska ändra sig så att den är med på tåget, säger Fredrik Svensson.

På Högsby kommun säger Anders Svensson (M), som är vice ordförande i Östra Smålands Kommunalteknikförbund att man inte glömt ärendet.

– Vi har haft uppe det på kommunledningsutskottet. Nu avvaktar vi ett kostnadsförslag på en pump och kortläsare. Efter det får vi ta upp frågan igen, säger Anders Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista