Politikers son nedslagen och hotad till livet

5:35 min

Jörgen Andersson, moderat riksdagspolitiker från länet, har i helgen polisanmält att hans son blivit misshandlad och hotad, på grund av pappans politiska engagemang.

Det var under lördagskvällen som tonårssonen blev jagad, misshandlat och hotad till livet. Händelsen polisanmäldes under söndagen.

– De var tio, femton stycken som sprang efter honom och slog ner honom. De hotade sedan honom till livet och sa "Se det här som en första varning, nästa gång slår vi ihjäl dig", säger politikern och riksdagsmannen för moderaterna Jörgen Andersson till P4 Kalmar.

Andersson är övertygad om att hans politiska engagemang är en bidragande orsak till attackerna. Tidigare i veckan kastades sten mot pojken och för två år sedan tvingades han byta skola för att han blev utsatt för trakasserier, berättar pappan.

– Det är ingen långtgående slutsats att dra. Samma ungdomar skriker glåpord efter mig när jag är ute i samhället eller affären. När jag har konfronterad dem säger de att de retar sig på mitt politiska engagemang. 

Sonen klarade sig utan några allvarliga fysiska skador men är skärrad efter händelsen.

– Den mentala biten är väsentligt värre.  Det här inskränker på hans tillvaro och hans rätt att leva sitt eget liv.

Har du övervägt att lämna politiken på grund av det här?

– Såklart har jag känt frustration och tappat gnistan ibland, men jag har aldrig tänkt tanken att sluta som politiker. Engagemanget är så djupt förankrat. Jag vill ju gärna tro att det stärker mitt engagemang och att det ger mer inspiration till att tala om tolerans och fördomar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista