Jessica Bergsjö och garderob.
Jessica Bergsjö är P4 Kalmars hållbarhetskrönikör. Foto: Niklas Kaldner/Sveriges Radio och Jessica Bergsjö

7 tips: Så blir din garderob "cirkulär"

Så ger du köplusten en match – och gör din klädkammare mer hållbar
3:12 min

Vi svenskar köper i genomsnitt 13 kilo textilier per år och 8 kilo av dem hamnar i soporna. Kalmarprofilen Jessica Bergsjö har tips på hur din garderob blir mer hållbar.

Vid klädproduktion går det åt mängder av vatten, kemikalier och landytor. För ett par jeans går det åt 10 000 liter vatten och 1,9 kilo kemikalier. Dessa mängder skapar stor negativ hälso- och miljöpåverkan i länderna där produktionen sker.

Jeans är alltså mycket dyrbara plagg som ska vårdas och återanvändas många gånger.

Senast jag köpte favoritjeansen med mycket stretch sa säljaren åt mig att absolut inte använda sköljmedel, det förstör elasticiteten och förkortar livstiden.

Många av kemikalierna finns även kvar i plaggen när vi köper dem så ett gott råd är att tvätta dem innan användning för att ta bort några kemikalier till innan vi bär dem mot vår hud. Huden är kroppen största organ och den ska utstå en hel del under en livstid.

Att minimera påfrestningar från kemikalier och parfymer hjälper huden att må bra.

Lyssna på hela Jessica Bergsjös krönika i ljudklippet ovan.

Så blir din garderob "cirkulär":

Jag vill utmana dig att tänka på din garderob som cirkulär. När du tröttnar eller råkar växa ur plagget – byt det med en kompis, återlämna till butikens återvinning eller skänk till organisationer som jobbar socialt. Allt i garderoben ska gå runt, runt, runt.

  1. Vårda dina kläder! Vädra kläderna varannan gång så sparar du både på plagget och miljön. Skippa sköljmedel.
  2. Återvinn precis allt – skänk till organisationer, ge bort eller byt med kompisen, sälj som second hand så länge plagget är användbart. Återvinning är annars alternativet.
  3. Ha en kasse med de där kläderna du inte vill skiljas från men som du inte använder, förvara den på vinden eller i källaren. Låt dem inte ta plats i garderoben. Ta fram kassen när du saknar något och se om du redan äger det innan du köper nytt. Plötsligt är långkjolen, vida byxan eller korta shortsen moderna igen och då har du dem redan! Jippie.
  4. På nätet finns flera klädutmaningar – kan du matcha och bara använda 33 plagg, avvara 40 plagg på ett år?
  5. Basplagg är de som ska hålla länge och här är kvalitet att föredra. Andra plagg är kanske mer tillfälliga i din garderob men skapar variationer och personlig stil. Återvinn ALLT. 
  6. Innan du köper ställ frågan är det ett begär eller ett behov? Ge köplusten en match!
  7. Till sist en lite hyllning till världens bästa material: ULL. Värmer, andas, håller dig varm och sval. Ull, mina vänner, ull är hållbarhetens superfavorit alla kategorier.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".