Emma Sandahl
Emma Sandahl. Foto: Privat

Internationellt arbete viktigare än tanken på faror

Emma Sandahl: Arbetet ger väldigt mycket
5:03 min

Rättvisefrågor är ofta drivkraften för den som vill arbeta internationellt. Engagemanget är större än tanken på att det kan vara farligt menar Emma Sandahl från Kalmar.

Emma Sandahl, född och uppvuxen i Kalmar, arbetade med Zaida Catalán i Afghanistan.

Under några år arbetade hon som jämställdhetsexpert för EU:s polisstyrka där, och då fanns också kollegan Zaida Catalán där.

Att det blev just jämställdhetsfrågor och arbete utomlands är inte märkligt. Emma Sandahl har haft ett intresse för rättvisefrågor och internationella frågor länge. Länder som Somaliland, Afghanistan och nu Palestina har varit arbets- och boplatser för henne.

Säkerhetsfrågor har alltid diskuterats och prioriterats inför uppdragen. De som arbetar på farliga platser får säkerhetsutbildning.

Övar på scenarier

Som exempel nämner hon att man övar på olika scenarier som att man till exempel kan bli uttråkad och agera märkligt eller att man får vara med om en komplex attack. Det gäller också att vara proaktiv och se så att vissa situationer inte uppkommer. 

–Men samtidigt går det inte att förbereda sig på allt, det kan ju hända saker ändå. 

De senaste dagarna har varit känslosamma för Emma Sandahl, men för de som arbetar internationellt är det oerhört viktigt att man ser möjligheter och att man tror på det man gör.

– Det finns hopp och framtidsdrömmar, menar Emma Sandahl.

Arbetet ger mycket

Människor i länderna hon arbetat i vill se framtidsmöjligheter, de vill se sina barn gå i skolan.

Den situation hon minns mest som hon har påverkat och varit delaktig i är när hon arbetade i Afghanistan och jobbade med våld mot kvinnor genom att ge konkret stöd till specialiserade åklagare och poliser som jobbade med våld mot kvinnor.

– När du träffar individer som vill komma vidare och man kan stötta det arbetet så ger det väldigt mycket även om det sedan återstår väldigt mycket. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".