Påskfjädrar.
Kommuner väljer bort fjädrar till påsk. Foto: Eva Hallgren/Sveriges Radio

Kommuner väljer bort påskfjädrar

Till påsk blir det färre färgglada fjädrar än vanligt i de kommunala dekorationerna. 45 kommuner säger nej till fjädrar av etiska skäl.

Fjädrarna kommer ofta från fåglar som fötts upp på ett oetiskt sätt.

Bland de kommuner som avstår finns Nybro och Oskarshamn, skriver Djurens rätt på sin hemsida

I Oskarshamn ska påskrisen på Stora torget och i rondellen vid Folkets park istället prydas av färgglada folieägg, uppger Oskarshamns-tidningen.

Enligt Djurens Rätts kartläggning kommer nästan alla påskfjädrar som säljs på den svenska marknaden från fåglar, vanligtvis från kalkoner som fötts upp inom köttindustrin i USA.

- Det är jättepositivt, att både kommuner och konsumenter tar ett större ansvar. Jag tror att fler börjat tänka på varifrån fjädrarna kommer, säger Moa Richter Hagert, kommunikationsansvarig på Djurens Rätt.

Dun och fjädrar kommer, enligt Djurens Rätt till största del från andfåglar som ankor och gäss. I den svenska handeln kommer påskfjädrarna nästan uteslutande från kalkoner. Fjädrarna transporteras ofta till Kina för att färgas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".