Motorutrymme.
Det är efterfrågan på batterier till elbilar som ligger bakom planerna på jättefabriken. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tiotal kommuner går vidare i jakten på batterifabrik

Hör Northvolts vd Peter Carlsson berätta om processen med jättefabriken
1:14 min

Flera kommuner i länet har anmält sitt intresse för den stora batterifabrik som kan ge tusentals jobb. Nu väntar nästa steg i beslutsprocessen.

Det är elbilsindustrins stora hunger efter batterier som ligger bakom företaget Northvolts planer på att bygga en gigantisk batterifabrik någonstans i Sverige.

Investeringen är på 35 miljarder kronor och fabrikens yta motsvarar 400 fotbollsplaner, vilket gör fabriken, som ska tillverka litiumbatterier, till Europas största i sitt slag.

Etableringen väntas ge mellan 2 000 och 3 000 nya jobb på orten där fabriken hamnar och över 40 kommuner har visat intresse för att få fabriken till sig. I Kalmar län finns Oskarshamn, Nybro och Vimmerby bland de intresserade.

– Vi har blivit överösta av intresse av svenska kommuner. Det här är en enorm etablering som kommer få väldigt stora positiva samhällsekonomiska effekter på den region där den hamnar, säger Peter Carlsson, vd på Northvolt.

De närmaste veckorna kommer företaget gå vidare med ett knappt tiotal kommuner, sedan återstår också att lösa finansieringsfrågan och att hitta arbetskraft.

Senast i juni kommer ett beslut om var batterifabriken hamnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".