Neurologiskt sjuka och skadade erbjuds intensivträning

2:04 min

Med intensivträning kan den som drabbats av neurologisk skada eller sjukdom få en skjuts fram och lättare klara träningen hemma. Nu får fem personer i Västervik prova träningsformen.

En promenad varje dag eller att träna sin arm. Rehabiliteringen ser olika ut för de som drabbats av neurologisk sjukdom eller skada. Men med intensivrehabilitering som individanpassas kan patienter få en skjuts och klara av träningen hemma bättre.

I Kalmar län bedriver landstinget ett par gånger om året intensiv rehabilitering för patienter som har neurologisk funktionsnedsättning eller skada. Det kan exempelvis handla om stroke, hjärnskador, Parkinson eller MS.

Just nu pågår en sådan intensiv rehabilitering för fem personer i Västervik. P4 Kalmars reporter följde med Beatrice Felixson, som är sjukgymnast på Samrehab i Västervik, ut på promenad med en patient.

Patienten här har som mål att kunna gå en kilometer. Vi går för att träna upp styrka och gångförmågan helt enkelt. Utomhus, lite ojämnt underlag, trafik, lite olika saker att ta hänsyn till.

Det är patienternas egna mål som styr rehabiliteringen och träningen. Den individuella träningen varvas med föreläsningar, mindfulness, yoga, vila, dietist bland annat.

Fyra dagar i veckan under två veckor pågår den intensiva rehabiliteringen. Hit kan den som vill söka utan någon remiss, kravet är att man ska kunna förflytta sig själv minst 100 meter och orka vara med heldagar. För den som inte vill eller kan pendla finns övernattning på patienthotellet.

Att träna intensivt är inte nödvändigtvis bättre än annan rehabilitering, men kan ge en skjuts framåt säger Beatrice Felixson.

– Man kommer igång och man tränar intensivt en period och får förhoppningsvis en nytändning att fortsätta träna hemma, antingen själv eller med sjukgymnast eller arbetsterapeut.

Men få neurosjuka eller skadade känner till att det här överhuvudtaget finns och på Samrehab i Västervik vill man försöka locka fler att ta chansen. Nästa tillfälle blir två veckor i höst. Bor man inte i eller i närheten av Västervik finns liknande upplägg också i Kalmar och Oskarshamn.

Här kan du hitta mer information på landstingets hemsida. (OBS, extern länk.)

Patienterna som just nu går kursen vill inte bli intervjuade, men säger att de fått hjälp och den kickstart som de behöver. Alla vittnar om olika mål med träningen.

Möjligheten att komma och intensivträna och rehabilitera sig har funnits i ett par år och hittills har resultaten bland patienterna som deltagit varit goda, säger Beatrice Felixson.

Det har gått bra. Vi följer upp målen som patienterna har tre månader efter avslutad träningsperiod. Och vi har sett goda resultat. 

Den patient som vi följde med ut på promenad har redan nått sitt mål att orka gå en kilometer utan att behöva stanna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista