Bergkvara BTK, Alvalie Palmbo (blå tröja) möter Julia Åhnstrand i pingishallen i Bergkvara.
Talangerna Alvalie Palmbo och Julia Åhnstrand träningsspelar mot varandra i pingishallen hemma i Bergkvara. Foto: Malin Flodén/Sveriges Radio

Begåvade pingistjejer siktar mot högsta serien

REPORTAGE Följ med in i hallen där de tränar
9:43 min

Bergkvara BTK verkar vara duktiga på att få fram egna talangfulla produkter. Ett av deras tjejlag kan vara på väg upp i pingisens högsta serie.

Det är hög intensitet i hallen vid Bergkvara skola i Torsås kommun, där några av bordtennisklubbens stora talanger tränar och laddar inför helgen. Då drar nämligen kvalet till pingisens högsta serie, pingisligan, igång – och det står mellan tre lag att knipa en enda åtråvärd plats.

Bergkvara BTK är som sagt ett av lagen. Och det är ett ungt gäng som nu känner sig redo att visa vad de går för. Alvalie Palmbo, Alva Themnér och Alma Varga går alla i nionde klass.

– Det gäller att fokusera och inte tänka för mycket på vem man möter, säger Alvalie Palmbo om vad som krävs för att kunna klättra i seriesystemet.

Hon får medhåll från sina lagkompisar, som säger att det handlar lika mycket om det psykologiska som om tekniken för att vinna.

– Det är mycket som sitter i huvudet, säger Alva Themnér.

Hur förbereder man sig på det då?

– Man måste fokusera på att göra sitt bästa hela tiden och att spela sitt spel. Inte tänka på massa annat. Där är vi bra på att stötta varandra.

Bergkvara BTK har varit uppe i pingisligan, alltså högsta serien, tidigare – för 20 år sedan ungefär. Då var det några av tjejernas mammor som ingick i laget. Många av dem är engagerade i klubben fortfarande, som tränare och ordförande bland annat – så deras anda lever kvar och genomsyrar verksamheten.

En annan som var verksam redan på den tiden är nuvarande bästalagets lagledare, Lars Borg, som tror på klubbens unga talanger:

– Ja, de är favoriter om man tittar på tidigare meriter. Men man ska komma ihåg att de är unga. Unga och hungriga i och för sig, säger han.

Det var 20 år sedan ni spelade i högsta serien senast – nu är ni på väg upp igen. Kommer de här tjejerna bli bättre än deras mammor?

– Eftersom jag var med då vågar jag inte säga någonting här nu, men de här kommer bli väldigt bra. Så kan jag säga. Vinner de inte i år, vinner de nästa år garanterat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".