Usman Ali
Usman Ali. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Pensionärspar tog hand om ensamkommande Usman

REPORTAGE: Erika Norberg träffar dem för andra gången, ett år senare.
8:27 min

Ett år har gått sedan Ingrid och Thor Åsman i Långasjö tog hand om Usman Ali som kom ensam till Sverige från Pakistan. Tack vare det har han fått ett bättre liv än många andra ensamkommande.

Ett år senare bor han kvar, han har lärt sig mer svenska, börjat spela gitarr och har fått en svensk familj.

Usman Ali blev placerad i ett boende för vuxna i Emmaboda eftersom Migrationsverket bedömde att han var 18 år. Själv hävdade Usman att han var yngre och det var när Ingrid och Thor Åsman träffade honom på ett språkkafé som de bestämde sig för att erbjuda den ensamme unge pojken ett annat boende.

Tar vara på tiden

Och trots att det är mycket som är ovisst och tungt för Usman Ali så har han det säkert bättre än många andra unga flyktingar som lever i ovisshet, ofta i opersonliga boenden tillsammans med flera andra i samma situation.

Han kommer iväg på SFI, går gitarrkurs och han får vara med på olika aktiviteter och när Ingrid och Thor umgås med barn och barnbarn.

Under tiden Usman Ali väntar på besked från myndigheterna tar han vara på tiden, tack vare att Ingrid och Thor Åsman tog hand om honom och tack vare att Ingrid kan vara lite sträng.

– Det är "mormor" som tvingar mig att lära mig svenska, säger han med ett skratt.

– Han kan vara slut och trött och har sovit dåligt och sådär, och det blir ju liksom inte bättre av att ligga i sängen hela dagen, säger Ingrid Åsman som brukar se till att Usman kommer upp.

Förbjudet med engelska

Hon övar svenska med honom och numera är det förbjudet att prata engelska i hemmet där Usman får hjälpa till i köket och trädgården. Han tvättar kläder, städar och diskar och förra sommaren hjälpte han till i Hembygdsföreningens kafé.

Och efter ett års väntan var Usman på Migrationsverket i Malmö på det som kallas "stora förhöret" i början av mars, sedan dess har han fått besked att han får söka jobb eftersom han har medverkat i utredningen av sin identitet.

Målet är en utbildning inom sjukvården och han har sökt sommarjobb nu med hjälp av Ingrid Åsman.

Men än återstår frågan om Usman Ali får stanna.

– Jag utgår från att det blir ett positivt besked, om det inte är det då tar vi tag i det då. Jag tror inte vi kan förbereda det på något annat sätt, säger Thor Åsman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".