Öresundståg på stationen med tågvärd. Foto: Emil Moberg Lundén/Sveriges radio
Arkivbild Foto: Emil Lundberg

Fullbokat i påsktrafiken

Fullbokade tåg, flyg och bussar väntas när påskhelgen kommer. Samtidigt passar Trafikverket på att arbeta med underhåll på vissa sträckor.

Det mest intensiva resandet börjar i mitten av påskveckan. Många åker för att träffa familj och vänner medan andra passar på att åka på semesterresor under långhelgen, som är en av årets största resehelger. 

De mest populära datumen att boka tåg hos SJ är den 12-13 april och 16-17 april. De flesta vill resa framåt lunch i stället för på morgonen, och SJ tipsar därför om att boka de tidiga avgångarna.

-Mitt på dagen och framåt kommer det garanterat vara fullbokat dagarna innan påsk, säger Annie Edwards, presskommunikatör på SJ.

Järnvägsarbeten påverkar

Även hos MTR Express är bokningarna många, men än finns platser kvar på tågen mellan Stockholm och Göteborg.

-Däremot finns ett järnvägsarbete som påverkar linjen, så mellan Göteborg och Vårgårda kommer vi köra med ersättningsbussar, säger Linda Johansson, presskontakt på MTR Express.

Även i Herrljunga råder begränsad framkomlighet mellan natten till långfredagen till måndagen. Sträckan därifrån till Öxnered är avstängd mellan torsdagsnatten till måndag eftermiddag.

Buss populärt

De många järnvägsarbetena har gjort att resandetrycket i vägtrafiken ökar. Bussbolaget Nettbuss Travel har därför, och på grund av den stora efterfrågan, satt in 100 extra turer.

-Eventuellt kan det bli fler, säger Robert Nyberg, VD på Nettbuss Travel.

Även på Swebus har man sett ett ökat antal bokningar.

-Speciellt populärt är det att åka från storstaden till landsbygden, säger Christel Grip, presskontakt på Swebus.

Flyg

I flygtrafiken märks det ökade bokningstrycket av. Från Stockholm har många av Bra flygs avgångar bara enstaka platser kvar i början av helgen. Tillbaka till huvudstaden på söndagen och annandag påsk är det i stort sett fullbokat, från samtliga destinationer. Även hos SAS är mycket fullbokat, både inrikes och utrikes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".