Wilmer Samuelsson och Ranya Eliassi
Wilmer Samuelsson och Ranya Eliassi. Foto: Ann-Sofie Ottosson/Sveriges Radio

Valborg cup ska få unga att skjuta upp alkoholdebuten

Unga arrangörerna: Det är riktigt fina priser
3:13 min

29-30 april ordnas fotbollsturneringen Valborg cup i Kalmar. Cupen är öppen för ungdomar på högstadiet och gymnasiet och i år är den större än ifjol.

Arrangemanget är drogfritt och det är ett av syftena med cupen, berättar Wilmer Samuelsson som är med och ordnar det alternativa valborgsfirandet. 

– Ungdomar ska ha något att göra, så det inte blir första fyllan eller att de är ute och gör någon annat, säger han.

Resultaten inte i fokus

Ranya Eliassi är också en av personerna bakom. Förra året var hon med och spelade i ett av lagen tillsammans med kusiner och kompisar från stadsdelen Norrliden. Hon gillar att resultatet inte är i fokus utan att det handlar om att ha kul.

– Vi gjorde väl lite komedi av fotbollen. Vi förlorade med 8-0, men vi hade ändå kul. Bara gemenskapen där gjorde allt, säger hon.

Valborg cup är öppen för ungdomar på högstadiet och gymnasiet. Lagen kan bestå av alla åldrar, bara man har fyra utespelare och en målvakt.

Vill se fler tjejlag

I år finns förhoppningen att locka fler tjejer, men hittills är bara tre lag anmälda, medan 25 killag redan anmält sig.

– En del tjejer tycker det är pinsamt när det är killar där, säger Ranya Eliassi. Men det är ju inte så att killarna är bättre för att de är killar.

Vinnarlagen kan se fram emot en resa till Stockholm för att se landskampen Sverige-Frankrike.

Sista anmälningsdagen är den 20 april. Turneringen kommer att spelas i tre olika hallar i Kalmar Sportcenter. Iffehallen, A-hallen och D-hallen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".