Zulfiya Halilovna
Zulfiya Halilovna. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio

Zulfiya från Uzbekistan: "Sådana människor finns över hela världen"

Zulfiya Halilovna: "Vi har både ledsna och glada dagar tillsammans"
7:13 min

Zulfiya Halilovna bor i Kalmar och kommer från Uzbekistan. Hon reagerade starkt när hon fick höra att den misstänkte efter fredagens lastbilsattack är en landsman till henne.

Efter oroligheter i hemlandet Uzbekistan 2005 kom Zulfiya Halilovna och hennes familj till Sverige och Kalmar.

Här utbildade hon sig till undersköterska, barnen fick nya vänner och familjen började bygga upp ett nytt liv i ett nytt land.

Vi måste stötta varandra, vi bor i Sverige och har både ledsna och glada dagar tillsammans.

I helgen fick Zulfiya Halilovna veta att den man som misstänks för attacken i Stockholm i fredags också kommer från Uzbekistan, något hon reagerade starkt på.

– Först blev jag väldigt chockad när jag fick höra om terrordådet, sen kunde jag inte tro mina öron när jag fick reda på att det var en uzbek. Jag hade aldrig föreställt mig att någon från mitt hemland skulle göra något sådant i Sverige, berättar hon och fortsätter:

– Mina svenska vänner har sagt att det inte är vårt fel, sådana människor finns över hela världen. Det hände för några år sen i Norge och på en skola i Sverige. Vi måste stötta varandra, vi bor i Sverige och har både ledsna och glada dagar tillsammans.

Lyssna på intervjun med Zulfiya Halilovna i ljudspelaren ovan.

Hon hoppas att dådet inte gör att fördomar mot uzbeker växer fram och att landets rykte svärtas ner.

– Folk vet så lite om Uzbekistan, jag vill inte att det ska växa fram fördomar efter den här händelsen. Det är ett vackert och gästvänligt land med människor som har mycket kärlek och respekt för vänner och familj. Jag hoppas verkligen att Uzbekistan inte förlorar sitt rykte på grund av den här fruktansvärda händelsen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".