Vittnesbås.
Vittnesbås i Kalmar tingsrätt. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Påfrestande för brottsoffer att vittna inför åtalade

Advokat Eva Kullman: "Det är oerhört påfrestande"
1:20 min

Människorov, grovt olaga hot och misshandel är vad en pågående rättegång i Kalmar handlar om. Killen som utsatts har valt att vittna inför de åtalade, trots stora påfrestningar.

En 17-årig kille som ska ha rövats bort och sedan under hot ska ha tvingats tända eld på ett torp i Krankelösa utanför Kalmar berättar sin historia i de åtalades närvaro vid Kalmar tingsrätt.

Det är fullsatt i rättssalen med många anhöriga till de åtalade på plats. Det råder en spänning i luften. Fyra av de åtalade sitter i salen, två är närvarande genom en videolänk.

Killen som ska ha varit utsatt för brott känner de åtalade, de gick på samma gymnasieskola i Kalmar och har gått på samma fester.

– Det är oerhört påfrestande för honom, säger advokaten Eva Kullman som företräder 17-åringen.

Det är sex killar som ska ha misshandlat hennes klient med basebollträ och sedan bundit honom. Därefter ska de under hot ha tvingat honom att sätta eld på torpet. Och allt detta för en påstådd skuld på 600 kronor.

– Det finns en del anhöriga och det är mycket viktigt stöd för honom. Vi hade begärt att anhöriga föräldrar skulle vara med om rättegången skulle ha hållits bakom stängda dörrar eftersom flera av de åtalade är under 18 år, säger Eva Kullman.

Hon har tillsammans med sin klient haft möjligheten att begära att de åtalade inte ska vara i rättssalen när han vittnar. De tänkte först nyttja den, men killen ångrade sig sedan och ville att de åtalade skulle vara med i salen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".