Plankor på ett sågverk
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Nio jobb räddas på sågverket i Torsås

Jörgen Lindquist: Marknadens utveckling talar för det här
2:59 min

Skogskoncernen Södra har tänkt om och behåller delar av verksamheten vid sågverket i Torsås. Nio tjänster blir kvar tills vidare.

Södras plan var att sluta såga i Torsås sista juni i år och sedan stänga även hyvleri och justerverk sista oktober.

Nu har Södra delvis tänkt om och låter delar av verksamheten var kvar tills vidare samt att sågningen ska pågår till sista oktober.

– När vi ser hur marknaden utvecklats så konstaterar vi att det är bra för oss att behålla hyvleriet i Torsås, säger affärsområdeschef Jörgen Lindquist till P4 Kalmar.

Att hyvleriet blir kvar innebär också att tillverkningen av råspontluckor behålls i Torsås tills vidare.

Det betyder dock inte att sågverksamheten ska vara kvar i Torsås, men får en frist på ytterligare fyra månader fram till 31 oktober, sedan är det slut. Då ska sågen i Långasjö var utbyggd.

– Vi vill säkra leveranserna till våra kunder därför fortsätter vi såga i Långasjö fyra månader till.

Även om några som jobbat vid sågen sökt sig till andra jobb så räknar Jörgen Lindqvist med att tillsätta tjänsterna i Torsås internt inom Södra.

Konjukturen för sågande trävaror ser gynnsam ut säger han men ser inte att det ska leda till fler förändrade planer för Södras sågverksamhet.

– Vi ligger fast vid vår plan från juni för ett år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".