Göran och Marianne Petersson framför sin sommarstuga på Joels udde
Göran och Marianne Petersson vid sommarstugan på Joels udde. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Egen dagvattenbrunn vid stugan en hjälp mot vattenbristen

Stugägare satsade på egen brunn för bevattning
1:36 min

Göran Petersson på Öland rekommenderar fler att gräva egen brunn för dagvatten. Numera är han självförsörjande för odlingarna vid sommarstugan.

- Här är det nästan fullt ser du, säger Göran Petersson, som visar brunnen som grävdes på tomten vid Joels Udde i Färjestaden för tre år sedan.

Han är en av många fritidsboende som flyttar över till Öland så här års. På Öland finns det ungefär 10 000 fritidshus och under påsken åker många till sina sommarstugor för att öppna upp och rusta dem inför årets säsong. Och i år är det nog många som planerar för en sommar med risk för brist på vatten.

Utnyttjar blåleran på bästa sätt

Men Marianne och Göran Petersson är inte oroliga, vattnet som de får upp via brunnen de grävde använder de till all bevattning.

De fyller regelbundet sju blåa vattentunnor som står på tomten. Både via kranar dit vatten pumpas upp från brunnen och via stuprör som leder regnvatten direkt ner i tunnorna.

Totalt samsas 180 stugor om utrymmet på området, som ligger på gammal havsbotten intill Kalmarsund.

Det var den leriga marken, vattensjukan, som gjorde att Göran och en granne valde att dra en ledning som ledde bort regnvatten från deras tomter ner till sjön. Och nu har Göran alltså kompletterat med en brunn där han tar vara på vattnet istället.

Det här är en värdefull bit, och det finns många på Öland som kan använda det. Det här är gammal sjöbotten, blålera, jättetät. Samla upp vattnet där, det försvinner aldrig, det ligger kvar, sedan kan man pumpa upp det och använda det. Och spara kommunalt vatten.

Förra sommaren sparade hela stugområdet nästan 1000 kubikmeter kommunalt vatten efter kommunens larm om vattenbrist och kampanjen om bevattningsförbud och att alla måste spara. Besparingen som området gjorde motsvarar nästan 20 procent av ordinarie vattenkonsumtionen per år.

Och den som blir inspirerad av Görans lösning för att samla mer eget dagvatten får hälsa på. Han visar gärna sin enkla men effektiva konstruktion.

- I framtiden är det en väldigt bra investering det här.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".