Magnus Johansson lantbrukare Mörlunda Emåns bevattningssamfällighet
Magnus Johansson vid en nygrävd våtmark utanför Mörlunda. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Länets lantbrukare varnas för ny vattenkris

Magnus Johansson, lantbrukare: "Ingången är sämre än förra året..."
1:31 min

LRF kommer att uppmana till ett ökat krismedvetande bland lantbrukarna i Kalmar län inför eventuell vattenbrist. Framför allt larmar kommunerna i norr om risk för problem.

 - Vi ser ju med fara att SGU:s inventeringar av grundvattnet visar, och det ser vi ju själva, att det är väldigt lågt i år. Ingången är sämre i år än förra året, tyvärr, säger Magnus Johansson, som driver en gård utanför Mörlunda i Hultsfreds kommun.

I onsdags träffades representanter för länets lantbrukare och Länsstyrelsen i Kalmar län för att diskutera strategier för vattenförsörjningen inför sommaren. Och det är framför allt Västervik, Hultsfred, Vimmerby och Högsby kommuner som varnar för att de ser allvarliga problem med vattnet för jordbruket i vår, sommar och höst.

Målet är nu att skaffa en överblick över vilka lantbrukare som har kommunalt vatten och enskilda brunnar, höja krismedvetandet i kommungrupperna och att börja med mätningar i brunnar hos lantbrukare på fastlandet precis som man gör på Öland.

- Så att man kan förutsäga bättre när brunnarna kommer sina och så att man kan förbereda någon form av nödvatten, säger Karin Bergman, som är utvecklingsdirektör på Länsstyrelsen.

För en månad sedan drog mätningarna hos lantbrukarna på Öland i gång igen, det handlar om ungefär 20 brunnar som mäts en gång i veckan. Ju längre mätperiod desto bättre prognoser kan man ställa, förra året gjordes mätningar mellan 28 juni och 14 november.

Nödvatten kan till exempel lösas med så kallade flexitankar som Mörbylånga kommun köpte in förra året och sedan sålde till lantbrukarna så att de kunde fylla dem med inköpt vatten.

Malin Engdahl, som är regionchef för LRF Sydost, skriver i ett mailsvar till P4 Kalmar att: "Det är den enskilda djurhållaren som ansvarar för att hen har vatten till sina djur, kommunen är dock en viktig samverkanspartner då de har bred kunskap och utrustning för nödvattenförsörjning."

- Vi försöker ju vattna när det bara är nödvändigt. Alternativet är att köpa in foder till djuren, säger Magnus Johansson i Mörlunda, som har ett 80-tal kor som behöver färskt dricksvatten och foderodlingar som ska vattnas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".