Högerextrem läsning.
Högerextrem läsning. Foto: Malin Flodén/Sveriges Radio
P4 Kalmar kartlägger

"Högerextrema miljöerna ett problem"

"Människor vågar inte ta politiska uppdrag för att man blir hotad"
1:36 min

Både vänster- och högerextrema sidor på sociala medier har många som gillar dem i Kalmar län. Och ute i landets kommuner är oron för framför allt högerextrema miljöer större än oron för IS.

Säkerhetspolisen, SÄPO, utreder terrorbrott i Sverige. SÄPO menar att islamistisk extermism som IS är det största terrorhotet mot nationens säkerhet nationellt. Ute i kommunerna ser det dock annorlunda ut - där är oron när det gäller terror och hot mot demokratin störst när det gäller högerextrema grupper.

Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, Anna Carlstedt, har fått många samtal från kommuner efter terrordådet i Stockholm om just detta.

Det är många kommuner som lyfter fram de högerextrema miljöerna som ett problem.

De högerextrema krafterna påverkar demokratin i Sverige på flera sätt.

Det är ett jättebekymmer med otillåten påverkan, det här med att människor inte vågar ta ett uppdrag eller ett jobb för att man blir hotad.

Att både höger- och vänsterextrema krafter finns i Kalmar län är tydligt i en kartläggning som P4 Kalmar har gjort på sociala medier.

Fler sympatisörer än IS

Totalt är det 19 Kalmar länsbor som gillar två av de mest högerextrema organisationerna på sociala medier, medan 32 i länet har tryckt på gillaknappen hos två av de mest vänsterextrema organisationerna.

Det är alltså många fler än de åtta i Småland och Östergötland som visar sympatier med IS på samma sätt.

Att gilla en sida är inte brottsligt men att göra det kan vara ett tecken på radikalisering eller början till det.

Det förebyggande arbetet när det gäller terrorbrott ligger på SÄPO, men när det gäller radikalisering är det andra myndigheters uppgift. Trots detta är samordningen mellan myndigheter dåligt.

Lokala handlingsplaner ska tas fram

Anna Carlstedt har flera gånger uppmanat kommunerna att göra lokala handlingsplaner om hur våldsbejakande terrorism och radikalisering ska förebyggas hos dem, men det är långt ifrån alla som har en sådan plan.

Det är väldigt viktigt att man tittar på hur det ser ut, vilka typer av våldsbejakande extremism har vi, hur yttrar det sig, hur ser det förebyggande arbetet ut och vad gör olika aktörer i kommunen.

En utredning om kommunernas handlingsplaner är på gång och ska bli klar i sommar. Även landets länsstyrelser är inblandade i det här arbetet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".