Hand som håller i rollator.
Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Anders Wiklund/TT

Flera försök att lura äldre i Kalmar under påsken

Polisen Robert Loeffel: Släpp aldrig in någon okänd
0:43 min

Minst två äldre personer har fått besök av bedragare runt påskhelgen. I ett fall sa bedragarna att de skulle fixa en TV. I det andra sa bedragaren att han kom från elbolaget.

Robert Loeffel på polisen säger att bedragare ofta använder sådana här metoder för att ta sig in hos äldre.

– Det är ett inte alls ovanligt förfaringssätt hos åldringsbedragare, att man försöker lura sig in. Antingen för att reparera tv:n, man är falska hantverkare, man ska företräda elbolaget för ett elfel, eller någon avläsning, eller att man är fastighetsskötare. De försöker säga att de är från hemtjänst eller sjukvård. Det finns hur många uppslag som helt som de här gynnarna jobbar efter för att försöka ta sig in hos våra äldre.

Hur ska man skydda sig?

– Aldrig släppa in någon okänd i din bostad. Alla de här som kommer, om det är fastighetsskötare som har någon anläggning, så brukar man förvarna innan man kommer. Är det akut kanske de kommer direkt, men man har alltid legitimation med sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".