Magnus Jernetz Gustavsson vid skrivbordet
Magnus Jernetz Gustavsson. Foto: Johanna O Jönsson/Sveriges Radio

Rullstolsburne Magnus gav sig tusan på att få jobba

"Jag fick beskedet att jag skulle bli förtidspensionerad"
1:33 min

Magnus Jernetz Gustavsson fick höra att han aldrig skulle klara av att arbeta, men han gav inte upp. Det gällde bara att hitta rätt jobb.

Var tredje person som är inskriven på arbetsförmedlingen i Kalmar län har någon form av funktionsnedsättning.

Magnus Jernetz Gustavsson sitter i rullstol men har aldrig hamnat utanför arbetsmarknaden, hans knep har varit att välja ett område där benen inte behövs.

– Jag har ju försökt hitta såna jobb som kan passa för mig. I och med att överkroppen funkar som den ska och huvudet också, så att sitta vid datorn och knappa och prata i telefon har passat mig alldeles utmärkt, säger han.

När jag var yngre så fick jag besked från Försäkringskassan att jag skulle bli förtidspensionär, eller de ville att jag skulle bli det. Den tanken kunde jag inte acceptera så jag försökte komma ut i arbete flera gånger

Magnus Jernetz Gustavsson blev vaccinerad mot smittkoppor som bebis – men något gick fel och resultatet blev en förlamning i benen. Trots att han fick höra som ung att han skulle bli sjukpensionerad och inte kunna arbeta gav han sig tusan på att klara av det.

– När jag var yngre så fick jag besked från försäkringskassan att jag skulle bli förtidspensionär, eller de ville att jag skulle bli det. Den tanken kunde jag inte acceptera så jag försökte komma ut i arbete flera gånger

"Visa vad du kan"

I dag har han arbetat inom data och telefoni i flera år och aldrig varit utan arbete.

– Genom att jag fick mitt första jobb på Nummerupplysningen så insåg jag att sådana här jobb passar mig bra. Då sitter jag där jag sitter, säger han och ler.

Han har några råd till unga som har någon form av funktionsnedsättning och som är på väg ut i arbetslivet.

– Visa vad du kan. Förklara vad du har för möjligheter. Att prata i telefon och knacka dator är för de flesta inga problem.

Men han tar också upp svårigheter. Han är själv involverad i politiken och får ofta kämpa för att det ska läggas pengar på saker som rullstolsramper och liknande. Han tror att det måste till en vilja i samhället för att få till en förändring.

– Det är bara viljan. Vill man så går det, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".