Emån vid Mörlunda 13 april 2017
Södra Cell använder 700 liter vatten i sekunden från Emån. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

Avsaltat vatten från Östersjön kan säkra vattnet för Södra Cell

Carsten Wieger: Måste smaka mer än vad det kostar
2:05 min

Massabruket Södra Cell i Mönsterås överväger om en avsaltningsanläggning för vatten från Östersjön kan säkra företags behov av vatten.

- Ja, vi tittar på vad det kostar, vad det finns för teknik och om det är ett gångbart alternativverk för att avlasta, säger Carsten Wieger, som är platschef på Södra Cell till P4 Kalmar.

Idag hämtar massabruket i Mönsterås 0,7 kubikmeter, alltså 700 liter vatten, från Emån varje sekund. Bruket producerar 750 000 ton massa per år och 414 personer arbetar här.

Ett produktionsstopp på grund av vattenbrist skulle innebära enorma ekonomiska förluster. Och minskad produktion skulle påverka behovet av personal.

Samtidigt är Södra Cell en av flera intressenter som också måste dra sitt strå till stacken. Och enligt Carsten Wieger har bruket historiskt sett försökt minska vattenkonsumtionen internt, inte bara för att spara vatten, utan också pengar.

- Minskad tvätt i vissa processer och mer slutna kretslopp internt, det är väl det det går ut på, säger Carsten Wieger.

Enligt honom ligger Södra Cell i Mönsterås på en bra nivå när det gäller vattenkonsumtionen om man jämför med liknande massafabriker runt om i världen.

Viktigt att alla samarbetar

Flödet i Emån regleras just nu så att vattnet ska räcka till alla och den kedjan startar med åtgärder redan uppe i Jönköpings län.

Södras konsumtion ingår i en vattendom vilket innebär att man får ta vatten i ån till en viss nivå, och än så länge har man inte varit i närheten av den även om det har varit ont om vatten i regionen.

För Södras del tycker Carsten Wieger att samarbetet med alla inblandade längs Emån fungerar bra, särskilt sedan Emåförbundet bildades 2004. Och han är glad att kommuner som Högsby och Hultsfred nu är på tå inför en hotande torr sommarsäsong.

- Oh ja, absolut, eftersom det ger en möjlighet att påverka att alla har det på sin agenda. Och en ökad medvetenhet kan medföra att man tidigare genomför vattenbesparande åtgärder, säger Carsten Wieger.

Många parametrar inför beslut

Carsten Wieger kan inte spekulera i när det skulle kunna bli aktuellt med att investera i ett avsaltningsverk på Södra Cell i Mönsterås. Det är många parametrar som påverkar ett sådant beslut: klimatet, samarbetet längs Emån, tillgången på vatten i Emån och Södras ekonomi.

Det som krävs är riskanalyser som visar att det "smakar mer än vad det kostar", som han uttrycker det.

- Det är ganska stora investeringskostnader det handlar om, och det är inget som är en quick fix. Även om man kommer fram till att man vill investera i en sådan anläggning så står den inte här 2017 i alla fall, säger Carsten Wieger.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".