Oskarshamns sjukhus. Foto: Malte Lindahl/Sveriges Radio
Foto: Malte Lindahl/Sveriges Radio

Osäkert med sommarpersonal på Oskarshamns sjukhus

Vårdförbundet: Vi har inte fått besked om sommaren än
1:23 min

På Oskarshamns sjukhus råder det fortfarande stor osäkerhet inför hur man ska lösa sommaren, något som Vårdförbundet oroar sig över.

– Vi är lite bekymrade naturligtvis, säger Marie Löfstrand på Vårdförbundet.

Hur tror du att det kommer att bli?

– Vi har inte riktigt fått besked än och det i sig är ett bekymmer. Men vi hoppas naturligtvis att det ska lösa sig. Våra medlemmar behöver sin semester så på något sätt löser det sig alltid, varje sommar, säger hon och fortsätter:

– Men vi ser ju att det helst löser sig genom att man tar in personal via bolag eller planerar semestrarna på ett sätt så att det inte blir akuta lösningar i form av övertid. Det tycker vi ju inte om, säger Marie Löfstrand.

Har du några idéer på hur landstinget ska komma till rätta med det här återkommande sommarproblemet?

– Det handlar mycket om planering och om att organisera verksamheten på ett sådant sätt att man har framförhållning. Att man kan titta på vad man faktiskt behöver för bemanning för att klara sin verksamhet och att titta på de villkor man har för att locka hit personal.

Marie Löfstrand på Vårdförbundet påpekar att det inte bara är sommaren som är ett problem utan att personalbrist finns året runt.

– Intensivvårdsavdelningen i Oskarshamn lider ett skriande brist på intensivvårdssjuksköterskor till exempel, säger hon.

Och att det är så gör inte sommarbemanningen enklare.

– Som vi ser det så behöver man titta över villkoren för att kunna locka hit personal från andra ställen, säger Marie Löfstrand. 

Men hon nämner också att det är ett strukturellt problem i hela Sverige, för om personal går från ett ställe till ett annat så förflyttas bara hålet.

– Det behövs utbildas fler sjuksköterskor i hela Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".