Towe Widerberg och hans publik
Towe Widerberg. Foto: Lennart Palm/Sveriges Radio

Towe Widerberg om livet som nykter

"Det blev några tuffa år"
4:14 min

Dansbandssångaren Towe Widerberg har nu lämnat turnélivet bakom sig. Och samtidigt som han bestämde sig för att sluta med dansbandet så tog han beslutet att också sluta dricka helt.

– Det var min dotter som ställde mig mot väggen, säger han.

På en restaurang på Gran Canaria hände det som blev en vändpunkt för Towe Widerberg. Han och hustrun Charlotta var på kanarieöarna för att jobba men det blev en del drickande också för Towe. En dag när de satt på en restaurang och Towe just skulle beställa in en öl till så får den tioåriga dottern nog.

– Måste du dricka en öl till sa hon och tittade på mig, säger Towe. Från den stunden bestämde jag mig för att aldrig mer dricka och det har jag hållit.

I dag turnérar Towe Widerberg vidare men spelar inte längre till dans. Pensionärsföreningar, allsångskvällar och andra uppträdanden för sittande publik är det som gäller nu – och för det mesta kör han hem efter varje spelning numera. Det är ett lugnare liv för den tidigare dansbandslegendaren som sjungit i Streaplers i många år och efter det haft egen orkester.

Då spelade han när alla andra var på fest och vaknade ofta på ett hotellrum måndag morgon när alla andra gick till jobbet.

– Det var min hustru Charlotta som fick mig att lägga om livet rejält.

– Hon såg att turnérandet tärde på mig och hon sa till mig att lägga ner bandet och hitta på nåt annat att göra. Nu åker jag runt på PRO-möten och andra föreningsträffar och stortrivs med livet.

Alkoholen är ett avslutat kapitel för Towe men han hade några tuffa år när han skulle börja leva nyktert.

– De första åren var tuffa, säger han. Man får förändra mycket för att klara av att sluta. Jag har till exempel slutat att grilla om somrarna. Det var alldeles för förknippat med att också ta ett glas vin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".