Henric Sjöstrand
Henric Sjöstrand . Foto: Annelie Frank/Sveriges Radio
40 x 40

Drömmande, musikintresserad tänkare är veckans 40-åring

"Det är som att man föreställer sig ett bästföre datum"
7:42 min

P4 Kalmar firar 40 år, så gör även en de 40 inbjudna 40-åringarna, Henric Sjöstrand från Bråbo.

Det är ingen åldersnojig Bråbo-bo som är veckans 40-åring i P4 Kalmar. Just siffran 40 betyder inte överdrivet mycket för Henric Sjöstrand och han känner sig ganska lugn över att fylla år. Någon ålderskris har han inte haft och det är mest på barnen han märker att tiden flyger iväg. 

När han funderar kring hur det varit att bli 40 säger han att han hade fler funderingar som 20-åring på hur det skulle vara att uppnå vissa åldrar.

– Det är som att man föreställer sig ett bästföredatum och har man inte hunnit det och det eller det, då är det kört. 

Tack och lov är fallet inte så. 

När dagens 40-åring tittar tillbaka på sitt liv ser han tydliga drag som fortfarande finns med honom. Hans kreativa sida har följt honom sedan barnsben, men också hans mer tänkande sida. 

– När jag var 20 då vågar jag nog påstå att jag funderade väldigt mycket över livet i stort, döden, mycket av vad man ska göra med sitt liv. Drömmar, visioner, hur de skulle gestalta sig och hur de skulle uppfyllas. 

För Henric Sjöstrands del har många av drömmarna och visionerna inkluderat musik och hans skriver mycket musik då som nu. Att musikbranschen har utvecklats på ett sätt som han kanske inte trodde som 20-åring, det är nog ett faktum i nuläget. 

Viktigt att vara pappa

Som fyrabarnsfar kan han känna oro inför framtiden och hur världen ska se ut om 40 år när de är vuxna och ska ta över. 

– Man får påminna sig själv hela tiden om allt man har att vara tacksam för och som är bra, det är något jag försöker lära mina barn också. 

Att vara pappa ger Henric Sjöstrand inga som helst problem med vad han ska göra med sin tid, säger han och skrattar. Att det dock ger så mycket mer än vad det tar att vara pappa, det är han helt säker på. 

Låtvalet då som veckans 40-åring får göra? Immortals med Pride of Lions. Inte bara för att musikstilen ligger Henric Sjöstrand varmt om hjärtat utan också för att texten ligger så nära hans egna värderingar kring hur man ska leva så mycket som det bara går. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".