Ylva Johansson
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: Christine Olsson/TT

Ska bli lättare för funktionsnedsatta att få jobb

Ministern: "Jag har ett personligt engagemang"
1:32 min

Regeringen vill göra det lättare för personer med olika funktionsnedsättningar att komma ut i arbetslivet med en så kallad flexjobbsutredning.

Efter P4 Kalmars granskningar av arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättningar har flera hört av sig och berättat om sin situation.

En av dem är Annelise Davidsson, som drabbades av aggressiv cancer och som en följd blev delvis funktionsnedsatt.

Hon vill börja arbetspröva ett par timmar om dagen, men känner att hon inte får hjälp av Arbetsförmedlingen.

– Jag var sjukskriven till sista mars och då fick jag beskedet att de inte hade tid med mig förrän efter sommaren, säger hon.

Kunde inte fortsätta på jobbet

Innan Annelise Davidsson drabbades av cancer så jobbade hon med städning på Samhall, men det tillåter varken kropp eller lungor henne att fortsätta med.

Hon har försökt bli omplacerad för arbetsprövning inom företaget, men jobbet är för fysiskt krävande. Därför sökte hon sig till andra arbetsplatser, men utan resultat.

Jag var sjukskriven till sista mars och då fick jag beskedet att de inte hade tid med mig förrän efter sommaren.

Med Arbetsförmedlingen i ryggen så trodde hon att det skulle bli enklare, men hon upplever att de inte har tid.

– Det känns inte bra alls, man känner sig värdelös.

Utredning om flexibla lösningar

I Kalmar län så har var tredje person som är inskriven på arbetsförmedlingen någon form av funktionsnedsättning. Det vill regeringen med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i spetsen få bukt med.

Hon har därför tillsatt en utredning som ska försöka hitta flexibla lösningar för personer med olika funktionsnedsättningar. Inspirationen kommer från Danmarks "fleksjobb", där arbetsgivaren betalar för det arbete en person genomför och staten står för resten av lönen upp till ett tak.

– Vi ser att vi har lyckats få ner arbetslösheten för personer med funktionsnedsättning och det är bra. Men jag är inte alls nöjd. Jag har ett personligt engagemang, för jag blir så otroligt upprörd över att se att de vänner jag har med funktionsnedsättningar inte blir sedda utifrån sin kompetens, säger ministern Ylva Johansson.

Vad innebär flexjobb?

– Det får vi se, det är det utredningen ska titta på. Men vad det handlar om är att se om det finns nya mer flexibla verktyg än de lönebidrag och stöd som vi har i dag.

Har du upplevt något liknande? Vad tycker du om nyheten? Mejla reportern!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".