Brand i torp
Arkivbild. Foto: Helmuth Petersson

Yrkar på ungdomsvård för unga som tvingade kompis att bränna ner torp

Åklagaren om varför hon kräver fängelse bara för en åtalad
1:00 min

Idag avslutades rättegången i fallet med sex ungdomar som åtalats för att bland annat ha tvingat en kompis att bränna ner ett torp utanför Kalmar.

Det var i december det började brinna i ett obebott torp i Krankelösa utanför Kalmar. När räddningstjänsten kom dit fanns en ung kille på platsen som berättade att han förts dit mot sin vilja och tvingats sätta eld på huset.

På rättegångens sista dag hördes en granne som bor intill det nerbrunna huset om vad som hände när offret knackade på hemma hos honom i samband med händelsen.

– Han var ju rädd och skräckslagen och visste ju inte var han befann sig, säger vittnet.

Vittnet berättade också att han själv blev uppskakad, han visste inte vem offret var eller vad som skulle kunna hända.

– När jag fick klart för mig vad som hade hänt så var det ju ett allvarligt brott som hade hänt.

Unikt brott

Åklagaren Lise-Lotte Norström yrkade på ungdomsvård för de åtalade ungdomarna.

Hon ser fallet som unikt i svensk brottshistoria. Därför hade hon svårt att bestämma sig om för om brottsrubriceringen skulle vara människorov av normalgrad eller om det  är mindre allvarligt. Så hon överlämnar det åt tingsrätten att bestämma det.

Om de sex åtalade ungdomarna hade varit vuxna hade åklagaren krävt långa fängelsestraff för dem, det hade då handlat om minst 4 år.

Men eftersom ingen av de åtalade hade fylldt 21 år när brotten begicks yrkade Lise-Lotte Norström på fängelsestraff för bara en av dem.

– Det är också den äldsta personen. För de andra finns det alternativ. Man kan ha olika typer av ungdomsvård och olika sätt att arbeta av sitt straff. Jag har också i några fall yrkat på en kombination av ett kortare fängelsestraff och en annan typ av påföljd.

Du ser väldigt seriöst på det här? 

– Ja, det här är mycket allvarligt det som har hänt. Det är frågan om flera brott mot en person, allvarlig kränkning av den personen som drabbades av brott och ett stort användandet av våld och hot om våld.

Kan du räkna upp brotten?

 – De brott jag har åtalat för är människorov, det är grovt olaga hot, misshandel, olaga tvång, grovt olaga tvång, grov skadegörelse, övergrepp i rättssak i två fall. Det är också egenmäktigt förfarande och dataintrång som då handlar om att man har hanterat målsägandes mobiltelefon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".