Viltskylt som varnar för rådjur vid väg. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
Under årets första kvartal inträffade 9 600 trafikolyckor med rådjur i Sverige. Foto: Peter Weyde

Viltolyckor ökar dramatiskt i maj

"Rådjuret har blivit nedprioriterat"
1:25 min

Viltolyckorna med rådjur och älg kan öka kring 50 procent i maj jämfört med i april, varnar Älgskadefondföreningen. Orsaken är att fjolårskalvarna stöts bort.

Under årets första kvartal steg viltolyckorna på vägarna med 15 procent jämfört med rekordåret 2016. Och ökningen mellan april och maj är slående, i fjol ökade älgolyckorna med 74 procent mellan dessa månader och rådjursolyckorna med 57 procent. Och trenden har hållit i sig i flera år.

I fjol inträffade 58 500 viltolyckor på våra vägar vilket är den högsta noteringen någonsin. Och inget tyder på att trenden är på väg att brytas.

Niklas Dahl är verksamhetsledare för Älgskadeföreningen, den risktäckande förening som arbetar mot viltolyckor i Sverige

– Det fortsätter att öka och man har en ökning på ungefär 15 procent jämfört med förra året och mot bakgrund av att förra året var ett extremt år med ett jätterekord så är det ju ganska oroväckande.

 
Flera år av varma vintrar i södra Sverige har gynnat rådjurspopulationen. Men Niklas Dahl menar rådjuret jagats mindre senare år.

– För södra Sverige vet jag att det har lagts ett stort fokus på att hantera problemet med vildsvin och i det arbetet har då rådjuret blivit litet nedprioriterat.

– Förhoppningsvis är det en förändring på gång där att man börjar ställa om till att jaga litet mer rådjur nu igen, men man det återstår ju att se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".