Misse Brusewitz, Gunilla Wahlfridsson och Fritz Wahlfridsson framför träd och vitsippor.
Misse Brusewitz bredvid sina grannar i Stora Rör, Gunilla och Fritz Wahlfridsson. Alla tre är för en sammanslagning. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio

"Absurt att ha två kommuner"

Misse Brusewitz i Stora Rör om en eventuell sammanslagning
0:22 min

Frågan om en eventuell kommunsammanslagning på Öland har blivit aktuell igen. Misse Brusewitz i Stora Rör har väntat länge på en enda Ölandskommun.

En ny utredning från Sveriges kommuner och landsting, SKL, har visat på flera stora fördelar med en sammanslagning av Ölands två kommuner, Mörbylånga och Borgholm, till en.

Utredningen har gjort att frågan återigen blossat upp för diskussion, efter att ölänningarna vid en folkomröstning 2009 sa nej till en sammanslagning.

Samhället Stora Rör ligger precis på gränsen mellan de två kommunerna, på norra sidan gränsen, i Borgholms kommun, bor Thomas Johnsson.

– Det är nog ganska nödvändigt om man ser det i en längre framtid, säger han om en sammanslagning.

Kommer alla tjäna på det?

– Det är väl aldrig så att alla tjänar på något, men huvuddelen kommer nog göra det.

Ska man lyssna på folkomröstningen eller ska man se framåt?

– Den omröstningen var ganska dåligt förberedd, men skulle haft mer utbildning om vad den skulle fått för effekter. Nu finns någon form av underlag med vilka frågor man måste lösa och hur fort man kan gå fram.

I Stora Rör bor också Misse Brusewitz, hör vad hon säger om en sammanslagning i ljudklippet ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".