Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lyssnartips: 0480-59 000

Gråtande skolbarn såg poliser föra bort 11-årig flicka

Publicerat torsdag 4 maj 2017 kl 20.30
Socialtjänsten har yttersta ansvaret
(2:03 min)
Flicka hämtas av poliser
Hämtningen av flickan strider mot polisens riktlinjer i sådana här fall. Foto: Privat

Flera elever på en skola i Kalmar län såg tidigare i veckan hur en av deras kompisar släpades ut ur skolan av två uniformerade poliser och blev bortkörd i en polisbil.

Det var socialtjänsten i en kommun i länet som hade bett att få hjälp av polisen med att hämta flickan som skulle omhändertas med stöd av Lagen om vård av unga, LVU. Hämtningen gjordes på flickans skola under skoltid när hennes kamrater var där och stämningen på skolgården var upprörd.

Kamrater grät och skrek när poliserna släpade flickan mellan sig över skolgården och satte henne i en polisbil.

Strider mot riktlinjer

Att ett barn hämtas på det här sättet är ovanligt och strider mot polisens riktlinjer.

– Man försöker att göra det så smidigt som möjligt, komma i civil bil och vara civilt klädd, säger Peter Martinsson, vakthavande befäl i polisregion Syd med lång erfarenhet av att hämta unga som ska omhändertas.

Det är polisen som bestämmer hur en sådan här hämtning ska gå till. Att det bröts mot riktlinjerna den här gången beror på flera saker säger gruppledaren som var inblandad.

De poliser som ansågs vara mest lämpliga hade uniformerad tjänst och det bedömdes att det skulle vara möjligt att socialtjänsten kanske kunde hämta flickan utan polisens hjälp. Det bestämdes att polispatrullen skulle finnas tillgänglig en bit bort från skolan.

När socialtjänsten sedan inte fick med sig flickan kom poliserna och släpade ut flickan från skolan inför hennes skrikande och gråtande kamrater.

Socialtjänsten har ansvaret

Men även om det är polisen som gör såna här hämtningar påpekar Peter Martinsson att det yttersta ansvaret är socialtjänstens.

– Det är deras ärende och deras barn eller ungdom. Vi bistår bara, säger han.

Den aktuella socialtjänsten hänvisar till sekretess och kan inte kommentera fallet. Men socialchefen säger att beslutet om hämtningen var för barnets bästa och att man hade gjort bedömningen att omhändertagandet inte skulle gå att genomföra om det inte gjordes utan förvarning så som det blev nu.

Men Peter Martinsson i polisregion Syd tycker inte att det är självklart att polisen kopplas in i sådana här fall.

– I vissa fall är det kanske ett barn man behöver göra det med, men inte i alla fall, säger han.

 I vissa fall är det kanske ett barn man behöver göra det med, men inte i alla fall.

Rektorn på skolan har begärt att få en förklaring av den aktuella socialtjänsten och tycker inte det var lämpligt att flickan släpades över skolgården framför de andra eleverna, några så unga som lågstadieelever. Rektorn är också kritisk till att skolan inte förvarnades innan hämtningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".