Mörbylånga måste spara miljoner i år

1:14 min

På tisdagen kom beskedet att Mörbylånga kommun går med ett stort underskott. Det handlar om mellan 12 och 18 miljoner kronor som ska sparas i år.

Kommunledningen upptäckte underskottet för flera månader sedan – och frågan är vad Anna-Kajsa Arnesson, kommunstyrelsens första vice ordförande, tänkte då? Hon tillhör Centerpartiet och majoriteten som styr kommunen.

– Det här blir inte lätt. Vi hade det tufft med vattenkrisen förra året och fick göra åtgärder då, besparingar. Så det kändes som om det här blir en vända till.

Mörbylånga ska spara på fritidsgårdar, kulturskola och även inom vård- och omsorg – men mest på att skjuta upp underhåll av vägar och fastigheter. Men detta kommer inte kommuninvånarna att märka, hävdar Anna-Kajsa Arnesson:

– Jag tror inte att det kommer att märkas alls. Det är möjligtvis någon grönyta som inte blir klippt när den ska. Men om det inte regnar så kommer det inte att växa något och då behöver vi inte klippa.

– När vi beslutade om besparingar tänkte vi att de inte kommer att påverka medborgare alls, utan det är mer underhållskostnader som är den stora biten, fortsätter Anna-Kajsa Arnesson.

Så skattehöjningar är uteslutna?

- Ja.

Hur länge?

- Tills vidare.