Anna Bondesson.
Anna Bondessons kollegor ville att hon skulle fira sina 40 år i Kalmar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
40 x 40

40-årsdagen firades med bröllop

Veckans 40-åring Anna Bondesson
6:55 min

Veckans 40-åring Anna Bondesson vill egentligen inte avslöja sin dialekt i radio, men gör det för kollegornas skull.

Det är Anna Bondessons kollegor som tipsat om att hon har samma födelseår som P4, alltså 1977. Kollegorna menar att Anna Bondesson alltid tänker på alla andra och att hon nu kan få firas i P4 Kalmar och få stå i centrum på egen hand.
Det var dock med tvekan hon ställde upp, och till viss del handlade det om hennes Torsåsdialekt. 

I april, närmare bestämt den 15:e, fyllde Anna Bondesson 40. Det firade hon med att gifta sig med sin ungdomskärlek Peter och det är någon form av kris hon går igenom tror hon. Samtidigt som det har varit roligt att både fylla år och gifta sig. 

Ja det var jättehärligt när barnen kom då kom liksom meningen med allt kändes det som.

Om Anna Bondesson ser tillbaka på sitt tioåriga jag är det många egenskaper som fortfarande finns kvar. Den egenskapen som är mest framträdande är att hon har varit och fortfarande är väldigt snäll. Dock är det en snällhet med mer pondus hon har som 40-åring. Hon blir argare över orättvisor och säger ifrån mer nu än tidigare. 

– Man får ett annat lugn i sig och man tror mer på sig själv och tycker att jag är bra som jag är, det kanske man inte gjorde när man var 20. 

En tydlig händelse sticker dock ut när hon blickar tillbaka och det är när hennes två döttrar kom till världen.

–Ja det var jättehärligt när barnen kom då kom liksom meningen med allt kändes det som. 

Påminns om vad som är viktigt

Som sköterska på infektionskliniken i Kalmar är hon ständigt påmind om både livet och dess motsats. När dörrarna till kliniken stängs påminner hon sig själv om vad som är viktigt i livet. Hon kan gå hem, patienterna kan inte det. 

– Man ser ju mycket och då blir det på något vis viktigare att ta vara på varje dag känns det som, inte för att man kan det men man vill det. 

Att man kommer hem till mat, ungar och allt annat i vardagslivet och att det är svårt att ta vara på tiden är en annan femma. 

Låtvalet för veckans 40-åring var självklart. Kents "Utan dina andetag" spelades på hennes och maken Peters bröllop. Titeln stämmer in på hur deras relation är. Utan Peters andetag klarar sig inte Anna även om deras relation, precis som alla andras, går upp och ner.

De har varit tillsammans sedan högstadiet och har vuxit ihop mer och mer. Om det är 40-årskrisen eller Annas pappas önskan om att de skulle gifta sig som gjorde att det blev av just nu nu, 15 april 2017, det vet hon nog inte riktigt. 

Torsåsdialekten då? Den fungerar ju fint i radio och Torsås står för trygghet för Anna, med familjen nära. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".