Gatukonstnärerna Lina Eriksson och Amara Por Dios
Gatukonstnärerna Lina Eriksson och Amara Por Dios på Oskarshamns konsthall. Foto: Annika Ilmoni/ Sveriges Radio

Gatukonstnären: Jag vill synas överallt

"Bästa med att vara gatukonstnär är friheten"
1:37 min

Gatukonst flyttar in i Oskarshamns konsthall. De välkända konstnärerna Lina Eriksson och Amara Por Dios ska pryda väggarna med färgglada figurer och improviserade motiv som de skapar tillsammans.

– Det bästa med att vara gatukonstnär är friheten, att använda kroppen och att utmana sig själv. Även att man lämnar berättelser och avtryck i det offentliga rummet som behöver fyllas med mer konst betyder mycket, säger Lina Eriksson.

Både Amara Por Dios och Lina Eriksson menar att det behövs en större acceptans för gatukonsten eftersom det är många som har en felaktig bild av vad graffiti är för något. Enligt dem så passar gatukonsten utmärkt in i både det allmänna, men även i finrummen.

– Det är jätteviktigt att få plats i konsthallar och att man som konstnär får uppdrag så att folk ser det och tänker "det här är ju helt okej", säger Amara Por Dios.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".