Hagadals fotbollsplan Hultsfred
Fotbollsplanen Hagadal i Hultsfred. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio.

Torkan hindrar bevattning på idrottsanläggningar i Hultsfred

Hör Håkan Fransson om bevattningstoppet för Hultsfreds fotbollsplaner.
0:55 min

Det är inte bara privatpersoner som stoppas från att vattna sina gräsmattor när det blir bevattningsförbud. I Hultsfred är det stopp för all bevattning av till exempel fotbollsplaner med dricksvatten.

Bevattningsstoppet innebär bland annat att planen vid Hagadal får klara sig utan extra vatten.

Håkan Fransson arbetar med skötseln av kommunens fotbollsplaner, bland annat den i Hagadal.

– Här har vi en väldigt stor nötning med skola hela dagen. Sedan har ju klubben en tre, fyra lag här uppe också. Så det dröjer inte mer än någon vecka eller två så blir det uppsprunget och det blir torrt och spricker sönder. Det växer inte heller om vi inte får vatten.

Går det att rädda en plan som blivit sönderbränd.

– Det för med sig skador som bli flera år framåt. För ogräset trivs och det kommer in tistel och maskrosor och allt möjligt. Det man behöver göra sedan när man får vatten är att man får jobba med luftning, dressning, renoveringssådd. Det är mycket jobb extra som kommer till för att de blir sönderbrända.

Håkan Fransson hoppas nu på att det ska komma regn så att planen på Hagadal håller sig i bra skick nu när de inte kan ta kranvatten till den.

Det för med sig skador som bli flera år framåt. För ogräset trivs och det kommer in tistel och maskrosor och allt möjligt.

Som det ser ut nu är det bara Knektavallen som kan bevattnas. Där tar kommunen sjövatten. Men det är inte säkert att det räcker till. Förra hösten blev vattenståndet i sjön så lågt att vattenpumpen hamnade på torra land.

Men annars är sjövatten bra menar Håkan Fransson, det är bättre än kranvattnet för gräset och han hoppas att man på något sätt kan få sjövatten också till andra fotbollsplaner och grönytor som lider av torkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".