Kungligt kuvert vid galamiddag, med den berömda servettbrytningen Kronan.
1 av 3
Kungligt kuvert med den berömda, och hemliga, servettbrytningen Kronan. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Drottningen och Kungen på sommarutställningen i Sollidenpaviljongen
2 av 3
Drottningen och Kungen på sommarutställningen i Sollidenpaviljongen. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Kunglig bröllopsdukning i Sollidens sommarutställning.
3 av 3
Kunglig bröllopsdukning i Sollidens sommarutställning. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio

"Kunglig taffel" årets tema i Sollidenpaviljongen

Hör Erika Norbergs reportage från sommarutställningen på Solliden
4:46 min

Klockan två på måndagen invigdes den årliga sommarutställningen i Sollidenpaviljongen. Årets tema är "Kunglig taffel", vilket betyder att det som visas är exempel på servettbrytningar, olika dukningar genom historien och glas och porslin.

Invigningen räknas som starten på sommaren för Sollidens slott. Alla var där och fick hälsa på Kungen och Drottningen. Kungen höll dessutom ett spontant invigningstal.

Kommunalråden på Öland, Ilko Corkovic och Henrik Yngvesson. Vår tillförordnade landshövding Malin Almqvist med dotter. Chefen för Kalmar konstmuseum Joanna Sandell. Borgholmsgalleristerna Kamras. Öländska krögare som Gunnar Aldenstam och mannen bakom Victoriadagen, Cay Wiestål, så klart.

Utställningen Kunglig Taffel är en fröjd för ögat. Floristen Claes Carlsson som numera är Slottsmästare på Slottet i Stockholm och Kerstin Hagsgård, som är intendent vid Kungliga Husgerådskammaren visade oss journalister runt innan de övriga inbjudna gästerna släpptes in bakom de höga svarta grindarna.

Som brukligt är det ofta ett kuvertbröd. Och så även här. Och då det är faktiskt ett knäckebröd.

Och det börjar med historiska dukningar som hur det kunde se ut till en middag på 1880-talet med en dukning för Gustav V och kronprinsessan Victoria.

Claes Carlsson förklarar varför det ligger ett delikatessknäckebröd under servetten på en av silvertallrikarna.

– Som brukligt är det ofta ett kuvertbröd. Och så även här. Och då det är faktiskt ett knäckebröd. Några säger att det är Gustav VI Adolf och några säger att det kom till på Gustaf V:s tid. Men sedan väldigt, väldigt länge i alla fall så ligger det en delikatessknäckebrödskiva, som ett slags kuvertbröd, på silvertallriken.

Det är bara en handfull personer i Sverige idag som behärskar den, för det är hemligt.

Kunglig taffel är fylld av symboler och finurliga lösningar. Under galamiddagar förr skulle silvret alltid fram i form av bestick och kandelabrar, för att visa att man hade sina finanser i ordning.

Och i dukningen till ett kungligt kuvert för en Galamiddag på Stockholms slott, som skiljer sig från de andra gästernas kuvert, där är bland annat linneservetten bruten till en krona. Hur man får till den vikningen är hemligt, konstaterar Kerstin Hagsgård.

– Det är bara en handfull personer i Sverige idag som behärskar – och ska behärska den – för det är hemligt. Så det här är något som traderas från generation till generation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".