Samarbete ska förhindra övergrepp på Öland Roots

Olof Svensson från Öland Roots: "Vi vill vara proaktiva och agera innan saker uppstår"
1:17 min

Öland Roots har startat ett samarbete med TROTS Kvinnojour som kommer att finnas på plats under hela festivalen. Målet är att förhindra sexuella övergepp och ofredanden.

Öland Roots är en av de festivaler som hittills varit förskonade från olika sexualbrott sett till antalet anmälningar.

En genomgång som P3 Nyheter gjorde i augusti förra året över hur många anmälningar av sexuella ofredanden som hade kommit in under sommarens festivaler 2016 visade att anmälningarna hade ökat på 10 av 13 festivaler.

– Om vi frågar enskilda besökare så skulle nog någon svara att man har känt sig otrygg på vissa platser under festivalen, och då är det viktigt att ta upp de frågorna. Men utifrån statistik och så har vi ingen sådan anmäld situation, säger Olof Svensson, som är en av de ansvariga för Öland Roots

TROTS kvinnojour, en ideell förening som startades på Gotland 2012 där de bland annat driver en gård för kvinnor och familjer som behöver en fristad, ska vara med på Öland Roots i år.
De kommer att jobba som campingvärdar, ha jour-verksamhet och vara en del av festivalutbudet med filmvisningar och föreläsningar bland annat.

– Vi vill vara proaktiva och agera innan saker uppstår och hindra saker från att uppstå, säger Olof Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".