Skylt: Camerata Nordica Länsmusiken
Arkivbild. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
P4 Kalmar granskar

Musiker kritiserar chefernas New York-resor

Per Nyström: "Förstår inte varför de ska åka dit"
1:29 min

Länsmusikens chefer har i flera år åkt till New York i januari för att delta i en internationell konferens. Detta kritiseras nu starkt av en av frilansmusikerna i Camerata Nordica.

– Vi har sett att de har rest, men det har aldrig kommit ut något av allt resande, säger Per Nyström, som under många år ingått i Camerata Nordica och varit en av orkesterns ledare.

P4 Kalmars granskning av länsmusikens kostnader visar bland annat på en kultur där cheferna har rest, representerat och gått på restaurang i en sådan utsträckning att styrelsen nu satt stopp för detta.

Granskningen visar också att de båda cheferna Kjell Lindström och Per-Göran Olsson flera år i rad representerat länsmusiken på International Society for the Performing Arts – en årlig konferens i New York.

Musikerna har haft svårt att se vinsten av att länsmusiken är med på konferenserna i New York och om det nu är så att det ändå är bra att vara på plats så ifrågasätter Per Nyström att båda cheferna åker.

– Camerata Nordica har inte spelat i USA på många år nu så jag förstår inte varför de ska åka dit, säger han.

P4 Kalmars genomgång av fakturorna visar att Camerata Nordica faktiskt representerats av tre personer vissa år. Då har en marknadsföringskonsult från Estland också varit med på konferensen, på länsmusikens bekostnad.

För 2015 fakturerade konsulten 8 934 kronor för hotellkostnader i samband med konferensen i New York.

Länsmusikchefen Kjell Lindström och tidigare orkesterchefen Per-Göran Olsson har båda avböjt att kommentera P4 Kalmars granskning.

Fakta: Länsmusiken

Kalmar läns musikstiftelse bildades 1988 av Kalmar läns landsting. Under ett antal år ansvarade Regionförbundet i Kalmar län för verksamheten men sedan 2016 är Landstinget i Kalmar län återigen huvudman.

Stiftelsens verksamhet finansieras av skattemedel och pengarna kommer mestadels från Kalmar läns landsting och från Statens kulturråd. I 2017 års budget är anslagen sammantaget på 17 952 000 kronor.

Länsmusiken i Kalmar län har sedan många år drivit kammarmusikorkestern Camerata Nordica som nått stora framgångar såväl nationellt som internationellt. Orkestern är sammansatt av några fast anställda musiker och ett antal frilansmusiker som knyts till verksamheten för olika projekt och turnéer.

Stiftelsen har också stor barn- och ungdomsverksamhet i länet och driver sedan ett par år också utvecklingsprojektet Talent coach som hjälper unga lovande musiker från Kalmar län att nå ut med sin musik.

Chef sedan 21 år tillbaka är Kjell Lindström, som går i pension den 1 september i år. Per-Göran Olsson har haft titeln orkesterchef och han har redan gått i pension.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".