Människor i kyrka.
1 av 5
Foto: Lennart Palm/Sveriges Radio
Människor i kyrka.
2 av 5
Foto: Lennart Palm/Sveriges Radio
Människor i kyrka.
3 av 5
Foto: Lennart Palm/Sveriges Radio
Skylt som välkomnar besökare till begravningen.
4 av 5
Foto: Lennart Palm/Sveriges Radio
Gustav Fridolin på väg in till Kalmar Domkyrka.
5 av 5
Gustav Fridolin på väg in till Kalmar Domkyrka. Foto: Tonchi Percan/Sveriges Radio

Här sörjer vännerna Zaida Catalán

2:41 min

Under fredagsförmiddagen pågår Zaida Cataláns begravning i Kalmar domkyrka. Hon mördades i mars under ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa.

P4 Kalmars reporter på plats berättar att det är många som besöker Kalmar Domkyrka i dag. Både familj, vänner och Zaida Cataláns kollegor från politiken och FN-organisationen.

Bland annat är utbildningsminister Gustav Fridolin och Miljöpartiets före detta partisekreterare Anders Wallner med på begravningen.

Ceremonin inleddes med att Leonard Cohens Hallelujah spelades och Saga Björling och Magnus Bergman från Öland framförde Lalehs En stund på jorden.

FN-representanten Moussa Ba sa i sitt tal att Zaida Catalán var en av de mest briljanta och framgångsrika utredare som FN hade, att hennes rapporter gick direkt in till säkerhetsrådet och att hon gjorde skillnad för utsatta människor i de länder hon jobbade i.

Prästen Anna Lundin Leander framhöll att Zaida var en person som inte nöjde sig med att sitta vid skrivbordet utan såg till att vara ute i verkligheten. Hon hyllade hennes mod och känsla för rättvisa. Även Zaidas mamma och syster höll känslosamma tal där de uttryckte sin saknad.

Kistan var bland annat dekorerad med en snäcka som hennes vänner har skickat från Afrika.

Zaida Catalán blev 36 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista