Anders Thåström, verksamhetschef barnkliniken i Västervik.
Anders Thåström är verksamhetschef barnkliniken i Västervik. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Landstinget satsar miljoner på nyfödda

1:29 min

Neonatalvården i Kalmar län ska byggas om och moderniseras för 140 miljoner kronor.

Den politiska majoriteten i landstinget presenterade på fredagen den satsning på neonatalvården i länet som kommer kosta 140 miljoner och som framförallt handlar om att bygga om lokalerna i Kalmar och Västervik. 

Efter ombyggnaden blir det i Kalmar ytterligare sju nya samvårdsrum där föräldrar kan bo med sina barn – mot de fem som finns i dag. I Västervik utökas samvårdsrummen från två till fyra. Dessutom få Kalmar ytterligare en intensivvårdsplats och kommer efter utbyggnaden ha sex iva-platser. I Västervik blir det inte någon ökning av de tre iva-platser som finns.

Även en del ny utrustning till verksamheten kommer köpas in. Totalt handlar det om 18 av de 140 miljonerna.

Satsningen gläder bland annat Anders Thåström som är verksamhetsansvarig på barnkliniken vid Västerviks sjukhus:

 – Ja, det är verkligen på tiden och det är jätteroligt att det händer någonting, säger han till P4 Kalmar.

Ombyggnationerna ska ske successivt för att man hela tiden ska kunna ha verksamheten igång under tiden. Därför kommer inte ombyggnationerna ske samtidigt i Västervik och Kalmar. Helt klart ska det dock vara i Västervik våren 2020. I Kalmar startar byggnationen något senare för att vara helt klart vid årsskiftet 2020/2021.

Egentligen skulle vi behöva ett helt nytt hus.

Men det här är en lösning som kanske bara kommer att hålla i 10-15 år framåt i Västervik åtminstone eftersom lokalerna där ligger i ett hus från 1960 talet. 

– Egentligen skulle vi behöva ett helt nytt hus. Men det ligger långt fram i tiden, så vi har varit begränsade av att vi måste göra förändringar inom de väggar vi har och utifrån dem är vi nöjda med det resultat som vi fått till nu, säger Anders Thåström, verksamhetschef på Barnkliniken i Västervik. 

Lena Segerberg (S) landstingsråd säger samma sak. Att huset egentligen skulle behöva bytas ut, men att det är långt fram i tiden och att det här på sätt och vis blir en tillfällig lösning.

– Så småningom måste vi säkert ta itu med det här huset i Västervik också, säger hon. 

Ett första beslut om satsningen ska tas på tisdag i landstingsstyrelsens arbetsutskott och sedan ska det gå igenom alla politiska instanser. Våren 2018 kommer troligen ett genomförandebeslut kunna tas i landstingsfullmäktige. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista